Hírek

2017.02.15. 17:40

A szexről mobilon - Nagy segítség lehet a szégyenlősöknek az applikáció

Dunaújváros – Kamaszokat segít az ingyenes, yelon elnevezésű szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal.

Balla Tibor

A kamaszkor próbára teszi a fiatalokat és szüleiket egyaránt. Amikor olyan kérdésekre kell választ találni, hogy „Ciki, ha 16 évesen még nem volt barátom?”, vagy „Néznek a lányok pornót?”, netán „Lefeküdtünk a barátommal, akkor már járunk?”, akkor bizony nem minden kamasz tudja, hogy kinek is tehetné fel a kérdését.Vagy ha a szülő áll tanácstalanul olyan kérdések előtt, mint „Posztolhatok-e Facebookon a gyerek tudta nélkül?”, vagy „Mi van, ha olyat kérdez a gyerek, amire nem tudom a választ?”, netán „Ránk nyitott a gyerek szex közben, mit tegyek?”, akkor ő állhat tanácstalanul, kihez is fordulhatna.Az ilyen típusú problémák orvoslására hozták létre a yelon elnevezésű weboldalt és telefonos applikációt, ahol anonim módon csetelhet a felhasználó a felkészült segítőkkel. Dunaújvárosban szerencsére jócskán akad más megoldás is a kényes kérdésekről tájékozódni.

Az alapötlet azért remek, mert az utóbbi tíz esztendőben született gyerekek már anyjuk pocakjából posztolnak az interneten, hiszen naponta találkozhatunk közzétett ultrahang-képekkel. Az ő természetes életterük a világháló, online néztek mesét, hallgatnak zenét. Így tehát az is kézenfekvő, hogy a kényes kérdésekre is az interneten keresik a választ. De nem mindegy, milyet kapnak.

Megfelelő információforrás hiányában a fiatalok tudásvágya veszélyes helyzetekbe sodorhatja őket Fotó: Zsedrovits Enikő

A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány projektje, amelyben a 10-18 éves fiatalok anonim cseten tehetik fel kérdéseiket, amikre képzett szakemberektől kapnak személyre szabott válaszokat. A weboldal szülőknek szóló részén a felnőttek, tanárok, családtagok találnak tabumentes, tényszerű válaszokat a szexuális nevelés kényes kérdéseire. A létrehozók abból indultak ki, hogy az iskolai felvilágosító órák a gyerekek harmada számára túl későn történnek, ezzel szemben az európai statisztikák szerint a 7-10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a pornó. Mindemellett a gyerekek természetes módon érdeklődnek a saját és a másik teste iránt, de megfelelő információforrás hiányában tudásvágyuk veszélyes helyzetekbe sodorhatja őket.

Nem egészen így látja a helyzetet Kleinné Németh Judit, az Egészségmegőrzési Központ vezetője. Bár az ötletet nem tartja rossznak, hiszen ez is lehet a segítségkérés egy formája, ám a személyes beszélgetést sokkal jobbnak tartja. Dunaújváros kivételes helyzetben van az országos átlaghoz képest. Egyrészt az iskolai védőnők vesznek részt a biológiai felvilágosításban, másrészt az Egészségmegőrzési Központ mentálhigiénés szakemberei tartanak heti rendszerességgel konzultációkat az alsó tagozattól a középiskoláig többféle témakörben, az osztályfőnökökkel együttműködve, ami országos szinten egyedülálló. Nem is akármilyen módon, hiszen az interaktív foglalkozások óraszáma ezer fölöttire tehető. Ezeken a foglalkozásokon előkerülnek olyan témák, mint a szexedukáció, a fogamzásgátlás, vagy a szexuális úton terjedő betegségek. Sok lehetőségük van tehát a fiataloknak a személyes beszélgetésekre, és nem csak az órákon. A központban egyéni beszélgetésre is lehetőség van. Éves szinten csaknem ezer ilyen beszélgetés zajlik.

Ez a jól felépített rendszer sokaknak segít, de az anonimitás van, akiknek sokat számít, nekik ott az applikáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!