Hírek

2013.01.24. 16:33

A színpompás primula

Adony - Az ember azt hinné, ilyenkor a kertésznek még nincs dolga. Morva József kertészetében rá kellett jönni, hogy igenis sok munka van ilyenkor. Sőt, rengeteg a teendő.

Tribolt Lajos

Morva József már négy évtizede kertészkedik, a családi vállalkozás több település köztereit ékíti

Aki tavasszal Adonyban, Iváncsán, Besnyőn vagy  Pusztaszabolcson jár és szép virágágyasokat lát, az  Morva József kertész növényeit csodálja. Az adonyi kertész negyven éve űzi a mesterségét, most a feleségével és fiával együtt dolgoznak a családi vállalkozásban. Nem gondoltam, de már ilyenkor is nagy munkában vannak.Az első magokat mindig december végén, a két ünnep között ültetik el. Egy kis tálca apró rekeszeibe 334 mag kerül. A gombostűfej nagyságú magok elültetése nem könnyű feladat. Józsi bácsi azonban megmutatta az egyszerű, de nagyszerű technológiát. Egy kihegyezett hurkapálca végét benedvesítette és a magok fölé tartotta és egyetlen mag a pálca végére tapadt. Ezt már csak a földbe kellett juttatni. A rekeszes tálca 4-5 hetet tölt a keltetőben, amelynek az alját forróvizes csövek fűtik. Majd nagyobb cserepekbe kerülnek a palánták.

Apropó, fűtés. Két melegházat fűtenek egyetlen kazánról. Fával tüzelnek. Egy télen mintegy 500 mázsa fa fogy el, ami közel egy millió forintba kerül. Állandó gond, hol, mennyiért tudnak fát venni. S persze azután azt darabolni is kell. S fűteni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy négy óránként kell a kazánba rakni a fát. Éjjel-nappal egyaránt. Vagyis valakinek állandóan szolgálatban kell lennie. S olyan sincs, hogy a család elutazik valahova napokra. A virágok állandó felügyeletet követelnek.Öntözni is kell őket. Erre legjobb a csapadékvíz. Morva úr igyekszik a téli csapadékot felfogni és azzal locsol. Ha nincs elég, akkor marad a kút, mert a vezetékes vizet nem igen szeretik a növények. Igaz, a csapadékvizet is tápoldattal dúsítják.Az egyik melegház mintegy negyedét a színpompás primulák teszik ki.

- Ez az első, ami pénzt hoz vissza a kertészeknek  mondja Józsi bácsi. Ám éppen emiatt túltermelés van a piacon, úgy, hogy nagyobb mértékben nem foglalkozik velük. Az árvácskák március végén kerülhetnek ki a kertészetből, azután áprilisban a többi virág is. A két melegházban mintegy 1500 muskátli és 20 ezer egynyári növény nevelkedik. Van egy csomó kaspó is, amelyben petúniák, muskátlik várják, hogy eljöjjön az idejük. Van néhány hobbiból tartott növény is, seprűvirág, orchidea és három citromfa. Utóbbiak egész évre ellátják a családot. Termett már 85 dekagrammos is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!