Hírek

2010.05.12. 02:29

A szívből jövő segítségek jele

A mindennapi testi, lelki és szellemi munka tarthatja csak jó karban és vidáman az embert! -mondja dr. Wittmann Károly. A Vöröskereszt egykori helyi elnökével kitüntetése apropóján beszélgettünk a szívéhez ma is közelálló szervezetről, ahol áprilistól Feth Katalin vette át a stafétabotot. A területi titkárral pedig az uszodai véradáson adtunk egymásnak randevút.

Pekarek János

Most, azaz május 8-án a Magyar Vöröskereszt Csillagrendjét vehette át a székesfehérvári Vörösmarty Színházban rendezett gyűlésen. A hazai Vöröskereszt elnökétől, Habsburg Györgytől.

- Azt szoktam mondani, hogy a fizetésemet és a kabátomat mindig magam veszem fel. De most hagytam, hogy az elnök úr rám segítse a kabátot. Egy királyi sarj mégsem mindennap öltözteti az embert... - jegyzi meg a mindig mosolygó, hetvennyolcadik évében is örökifjú, s remek kondícióban lévő dr. Wittmann, aki nem kevesebb mint 27 évig elnökölte a helyi Vöröskeresztet - amelynek 1955-től tagja!

- Tavaly szeptemberben ugyan lemondtam erről a tisztségről, de szeretném hangsúlyozni, hogy engem semmi sérelem nem ért! A korom miatt jónak láttam távozni. Ez ugyan egybeesett valamilyen nézeteltéréssel, ami a megyében zajlott, de én arról nem tudok, nem voltam ott, ez a döntésemben nem befolyásolt. Úgyhogy amikor Habsburg György személyesen megkért, hogy a másfél év múlva esedékes tisztújításig vállaljam még a városi Vöröskereszt elnökségét, egyszerűen nem mondhattam nemet.

Wittmann doktor rendkívül büszke arra, hogy a pártállam idején is sikerült független szervezetté tennie a helyi Vöröskeresztet: még azok sem beszéltek bele ebbe a munkába, akik különben mindenbe belebeszéltek...

Azokból az évekből sok cifra emléke van orvosunknak, aki ma az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Öregek Otthonában ügyel kortársai egészségére. Azért nem lett osztályvezető főorvos a kórház kardiológiáján, mert nem volt hajlandó sem Dunaföldvárra járni a katolikus misékre, sem legalább gyalog menni, hogy ne láthassák jellegezetes Volkswagen Bogarát az óvárosi templom előtt a dunaújvárosiak. Pedig az a főorvosi cím a szakma csúcsát jelentette. Ám egy Wittmann-féle elhatározást megváltoztatni eddig csak a Magyar Vöröskereszt elnökének sikerült...

Sajnos, a doktor szíve is fáj néha: két éve egy kisebb szívkatéterezést kellett elvégezni rajta - ám azóta is műveli kertvárosi, agárdi és nagykarácsonyi telkeit. Mivel:

- A mindennapi testi, lelki és szellemi munka tarthatja csak jó karban és vidáman az embert! - jelenti ki mély meggyőződéssel, s a megjelenése, kedélye által is alátámasztott meggyőző erővel. De különösen örül annak, hogy a szívéhez oly közel álló Vöröskereszt változatlanul sikeresen működik a városban.

Mégpedig száz százalékban új stábbal - ami jelenleg egyetlen új személyt jelent, mégpedig Feth Katalint. Ő lett ez év április elsejétől a Vöröskereszt dunaújvárosi szervezetének úgynevezet területi titkára - dr. Kovács Pálnét követve e poszton.

Feth Katalinnal egy szervezett véradás apropóján beszélgettünk, mégpedig az uszodában, miközben e sorok írója élete első véradására várt. Jelentem: túléltem - de ez most igazán mellékes.

- A Vöröskereszt szellemisége változatlan, a segítségnyújtás, adomány gyűjtése, kezelése, vagy éppen véradások, egyéb egészségügyi szűrések szervezése a feladatunk - mondta az új titkár, aki korábban vállalkozó volt, de szociális és kommunikációs jellegű végzettségekkel is rendelkezik.

- Nagy terveink vannak, szeretnénk új területeken is kipróbálni magunkat a térségben. A Vöröskereszt szervezi a közúti elsősegélynyújtó vizsgákat, de szeretnénk más tanfolyamokat, oktatást is indítani. A legfontosabb az, hogy a tagságunkat gyarapítsuk. Ehhez először is önkénteseket várunk. A jövőben azonban pályázatokon, egyéb támogatások segítségével szeretnénk a segítők körét nem csak önkéntes alapon szervezni - tette hozzá Feth Katalin.

- Továbbra is kiemelten kezeljük az általános és középiskolás diákok körében végzett munkát, a prevenciós tevékenységet, rendszeresen ott vagyunk az intézmények egészségnapjain. Az eheti főiskolás rendezvényen is részt vesz a Vöröskereszt - esett szó a napias jelenlétről.

- Úgy vélem, ezt a munkát is elsősorban vállalkozóként, marketingesként kell végezni, menedzselve a tevékenységünket. Különösen fontos ez most, amikor a gazdasági válság miatt minket is egyre többen keresnek meg. Nagycsaládosok, fogyatékkal élőt gondozó családok, megrendült helyzetű emberek fordulnak hozzánk, segítséget remélve. Olyan is van, aki egyszerűen csak könyveket, ruhát szeretne. Ám előfordul, mint legutóbb a Rácalmáson történt tűzesetnél is, hogy lakberendezési tárgyakkal, eszközökkel tudunk segíteni. Ilyesmik hagyatékokból, felajánlások révén kerülnek hozzánk - sorolja Feth Katalin, hozzátéve: bármilyen felajánlást szívesen fogadnak, legyen szó tartós élelmiszerről, ruháról, iskolai eszközökről, könyvekről.

A Vöröskereszt még mindig a polgármesteri hivatal nyolcadik emeletén működik. Ha valaki kedvet érez, az - igaz, egyelőre csupán önkéntesként - részt vehet ebben a munkában. Várják a fiatal kapcsolattartókat, segítőket is - hiszen övék a jövő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!