Hírek

2017.06.19. 18:16

A szóbeli feleletek kora - nagyüzem középszinten

Hétfőtől megkezdődött az idei rendes középszintű érettségi második szakasza.

Szabó Szabolcs

A diákoknak ezúttal szóban kell bizonyítaniuk a bizottság előtt. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a május 29-én véget ért közép- és emelt szintű írásbeli vizsgák során 16 napon 1170 helyszínen mintegy 108 500 diák tett érettségit. A vizsgadolgozatokat pedig június első hetében tekinthették meg és véleményezhették a diákok. Az emelt szintű szóbeli vizsgák - mint arról már korábban beszámoltunk - június 8-án kezdődtek. Június 8. és 15. között összesen 181 vizsgahelyszínen, 2809 tantárgyi bizottság előtt csaknem 41 ezer szóbeli vizsgát tartottak az ország kijelölt középfokú oktatási intézményeiben. E vizsgacsomag az érettségizők kisebb részét érintette. Diákok tízezrei számára tegnap kezdődött meg a középfokú szóbeli érettségi vizsgaszezon, amely 30-án zárul majd.

Bár a múlt hét péntek óta kitört a nyári szünet, ám diákok tízezrei számára csak most élesedett igazán a helyzet a középiskolában.

A májusban kezdődött írásbeli érettségi eredmények tudatában középfokon tegnap reggel nyolc órakor kezdődött a vizsgamaraton a dunaújvárosi intézményekben is. A DH hétfőn a Széchenyi István Gimnáziumot kereste fel.

- Az írásbeli vizsgadolgozatokat június 6-án szemlézhették és véleményezhették az érettségizők. A középfokú írásbeli vizsgákkal kapcsolatban nem fogalmaztak meg észrevételt az érettségizők. Hétfőn a végzős osztályok közül a 12/c diákjai szóbeliztek, de csatlakozott hozzájuk jó pár diákunk, akik az előrehozott érettségit választotta. A gimnáziumban két tárgyból, idegen nyelvből és informatikából van erre lehetőség, amivel egyre többször élnek tanulóink. Mindez természetesen speciális felkészülést igényel a szaktanár és a diák részéről is. Idén kiemelkedően magas ez a szám, hiszen a szóbeli vizsgákon 61 előrehozott érettségin adhatnak számot tudásukról a tanulók - mondta el lapunknak az intézmény igazgatója, Müllerné Ódor Marianna, aki az érettségit illetően több részletes adattal is szolgált.

A Széchenyiben a középfokú szóbeli érettségi alatt összesen 149 diák vizsgázik majd három bizottság előtt. A vizsgaidőszak pedig június 28-án, jövő héten szerdán zárul majd a gimnáziumban.

A felvételi pontszámok miatt is kiemelten fontosak a sikeres vizsgák, így arra is kíváncsiak voltunk, összességében hogyan teljesítettek eddig a széchenyis diákok.

- Az összkép pozitív, a korábbi évekhez képest is jók lettek az eredmények. Annak ellenére, hogy a magyar és a történelem írásbeli vizsgák összetétele és követelménye is nagy mértékben változott, másfajta felkészülést igényelt. A szóbeli vizsgák tekintetében az idegen nyelvnél történt nagy változás, hiszen a korábbi angol nyelvi vizsgák alapmintájára alakították ki a követelményrendszert és a vizsgák mentetét is - tette hozzá Müllerné Ódor Marianna.

És ha már szóba került a felsőoktatási felvételi: a 2017-es felvételi ponthatárait várhatóan július 26-án hozzák majd nyilvánosságra. Addig van még izgulni való bőven.

A múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben a 2017/2018-as tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet. A 2017. szeptember 1-jével kezdődő új tanévben 180 nap tanítási nap vár majd az általános iskolás diákokra. Valamivel jobban járnak majd a középfokú oktatási intézmények tanulói.

 

A nappali tagozatos szakgimnáziumokban 178, a gimnáziumokban, szakközép- és szakiskolákban 179 nap a hivatalos elvárás.

Tanítási szünetre az alábbi rend szerint vondulhatnak a tanulók:

Az őszi szünet 2017. október 30-tól 2017. november 3-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2017. október 27-én, a szünet utáni első tanítási nap 2017. november 6. a lesz.

A téli szünet december 27-től 2018. január 2-ig tart.

Az őszi írásbeli érettségi október 13-án, a tavaszi írásbeli érettségi pedig 2018. május 4-én kezdődik.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!