Hírek

2015.08.13. 16:51

Pénteken állítják fel Baracs vezér szobrát

Baracs - Készen vannak a faragott fatörzsek, pénteken állítják fel Baracs vezér szobrát, készülnek a szombati Falunapra!

Pekarek János

Mire ezeket a sorokat olvassák, már lesznek megcsodálható, faragott fatörzsek az új baracsi faluközpontban. Amelynek neve ugyan még nincs, de látványosságai annál inkább!

Itt áll majd ugyanis Baracs vezér bronz mellszobra (ROHO, azaz Rohonczi István alkotása), valamint tucatnyi, háromméteres tölgyfa törzs, részben modern, részben honfoglalás- vagy kelta kori motívumokkal díszítve. S úgy elrendezve, hogy az alaprajz a Nyilas, avagy Orion csillagképet adja ki.

Persze, emellett sok más is látható még az Apátszállás és Templomos Baracs találkozásánál, a Liget sor sarkán. Például szép új fácskák, színpad, és sátrak lévén, hogy itt lesz a szoboravatásokra szervezett népünnepély augusztus 15-én, szombaton, a Falunapon! (Még a dátum is új: huszadika helyett ezentúl mindig augusztus hónap harmadik szombatján rendezik meg a község legnagyobb ünnepét, a Falunapot.) Nagy buli lesz, meglátják!

Nyitrai Mihály fafaragó művész kelta motívumokkal díszített szobrát emelik helyére Baracson
Fotó: Zsedrovits Enikő

Két hete követjük figyelemmel a baracsi fafaragó alkotótábor életét, az ott dolgozó művészek munkáját – és ami minket különösen megfogott: azt a szívből jövő jóindulatot, kedvességet, családiasságot, amellyel a baracsiak apraja és nagyja viseltetett a tábor és résztvevői iránt! Erről leginkább a logisztikai ellátásért felelős Medvegy Zsuzsától értesültünk. Aki elmondta, hogy a legnagyobb kalamajkát az okozta, hogy le kellett mondaniuk a falu méltán híres Fehér Akác éttermében előfizetett meleg kosztot (ami jó is volt és elég is volt!) – mégpedig azért, mert annyian szerették volna őket meglepni étellel, itallal, hogy ezen ajándékok miatt egyszerűen képtelenek voltak elfogyasztani az előfizetett ebédet! A Templomosi Baráti Kör egy bogrács halászlével kedveskedett, akadt magánszemély, aki egy jókora lábos pacalt hozott, más több ételhordónyi sült kolbászt savanyúsággal, aztán hatalmas fazék kötözött tésztaleves is volt...

De most nem a tábor kulináris élményeiről akarunk megemlékezni – hanem arról a (túlzás nélkül!) ínszakasztó munkáról, ami – lám – kiváltotta a baracsiak elismerését is a közel negyvenfokos kánikulában. A leendő szoborpark nagy részét kifaragták ugyanis azokból a három méter magas, helyenként méter átmérőjű tölgyfa törzsekből, amelyeket a barcsi (nem baracsi!) erdészet biztosított számukra. A helyi vállalkozók és szakemberek segedelmével pedig csütörtökön ezeket jórészt fel is állították az új faluközpontban, Baracs vezér, a község jelképes névadója pénteken felállítandó bronz mellszobra elé.

Ott, ahol már készül a szombati nagy Falunap díszlete: ezek szolgálnak keretül a szobor- és parkavató ünnepségnek! A Falunap a hagyományos sárkányhajó versennyel kezdődik a halastónál (vagy a pénteki népdalversennyel az iskolában?), és koncertekkel, színielőadásokkal folytatódik az este hat órai szoboravatásig, utcabálig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!