Hírek

2015.11.26. 17:11

Évek óta különös lakók költöznek az általános iskola udvarára

Dunaújváros – A zord időjárás beköszöntével az erdei állatok is felkészülnek a téli hónapokra, például a megfelelő búvóhely kiválasztásával.

Braun Dorottya

A madarak nappal idejüket leginkább csendes pihenéssel töltik, így a gyerekek is megfigyelhetik őket a tanórák közti szünetekben

Különös jelenségre figyeltek fel a Szilágyi Erzsébet Általános Iskola tanárai és diákjai az elmúlt hetekben. Az iskola udvarán álló hatalmas nyírfára egy erdei fülesbagoly család költözött fel, a gyerekek legnagyobb örömére. Farkas Márta, az iskola igazgatónője elmondta, hogy a madarak a tél és a hideg beköszöntével évek óta visszatérnek a telelni a fára, ám évről évre egyre népesebben érkeznek.

Amikor egy általános iskola udvarát lelki szemeink elé képzeljük, akkor a gyerekzsivaj, a nevetés és több száz iskolás szaladgálása jut először eszünkbe. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ezek az éjszakai ragadozó állatok miért épp a Szilágyi iskola udvarát választották téli lakhelyül? A madarak különös szokásáról megkérdeztük az iskola biológia tanárnőjét is. Takács-Mittág Anikó szerint a baglyok szokatlan viselkedésének a táplálkozási szokásaikhoz, illetve a táplálék hiányához lehet köze. Közép-Európa leggyakoribb bagolyfaja, az erdei fülesbagoly kisebb rágcsálókra, leginkább a mezei pocokra vadászik éjszakánként, ezért napközben az ideje teljes részét alvással tölti. Legtöbbször eldugott helyet választ a pihenésre, de nem ez az első eset, hogy feltűnőbb búvóhelyet talál magának. Néhány évvel ezelőtt Szolnok belvárosát is ellepték ezek a ragadozó madarak, a város különböző pontjain nagyjából százhúsz példányt számoltak össze, amelyek azóta is a város vendégei a téli időszakban.

A Magyar Madártani Egyesület szerint a jelenség a szűkös táplálékforrásokkal magyarázható. A táplálékot vagy rejtekhelyet biztosító területek összegyűjtik a baglyokat, akik egész télen kitartanak választott helyük mellett. Mivel a dunaújvárosi nyírfák búvóhelyet nyilván nem tudnak biztosítani, ezért a baglyok számára a város gazdag rágcsálópopulációja lehet vonzó, amely a ragadozó erdei szárnyasok kedvenc eledele, de ritkábban fogyasztanak kisebb madarakat vagy rovarokat is.

Rajnai Virág Éva, dunaújvárosi születésű természetvédelmi mérnök szerint ez a jelenség egyáltalán nem szokatlan hazánkban, ugyanis az erdei fülesbaglyok csapatosan keresnek téli gyülekezőhelyet a hideg hónapokra. Általában azért választják városi parkok vagy udvarok fáit, mert lakott területen sokkal jobbak a túlélési feltételeik, illetve védve vannak a zord téli időjárástól. Költözködő szokásuk pedig kifejezetten hasznos, hiszen ilyenkor megtisztítják választott városukat a rágcsálóktól. Esetünkben az a legérdekesebb, hogy a baglyok leginkább fenyőfákra költöznek, ugyanis lombozatuk megvédi őket a környezet zajaitól. A természetvédelmi mérnök azt tanácsolta, hogy lehetőleg senki ne zavarja meg napközben a szigorúan védett madarak pihenését a nyírfán.

Az igazgatónő elmesélte, hogy az iskola emeleti folyosója ablakából kitekintve pont látható a madárcsalád, így a gyerekek is bármikor megfigyelhetik a szárnyasokat. A mostanra tizenkilenc fülesbagolyból álló kolóniát a diákok és a tanárok is a szívükbe zárták, hiszen nem sok iskola büszkélkedhet azzal, hogy ilyen gyönyörű erdei állatok költöznek az udvarára telente.

Néhány héttel ezelőtt az egyik osztály rajzórán azt a feladatot kapta, hogy a gyerekek rajzolják le a madarakat – így rengeteg szebbnél szebb rajz is született iskolájuk kedvenceiről. Farkas Márta igazgatónő szerint a diákok azért is szeretik téli vendégeiket annyira, mert a misztikus madarak jelenléte olyan számukra, mintha egy varázslóiskolába csöppentek volna.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!