Hírek

2017.01.10. 19:00

A születés időhöz igazítják a jogosítvány érvényességét

Dunaújváros - A tavalyi év vége felé még csak tervezet volt, de már be is vezették a jogosítvány meghosszabbításához kapcsolódó módosítást. Vannak, akik rosszul járnak.

Balla Tibor

Fontos változás: a vezetői engedély kiállításánál az érvényességet általában úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen az okmány birtokosa születési idejének hónapjával és napjával. Magyarul, aki mostantól újítja meg jogosítványát, annak lejárati dátuma meg fog egyezni születési dátumával. Ez nem olyan nagy baj, viszont lehet, hogy így hónapokkal előbb intézkednie kell...

Érdemes fejben tartani, mikor is jár le a jogosítványunk, hiszen a legtöbben a járművet nem csak magáncélra, de munkába járásra is használjuk. Ha lejárt, akkor a vezetői engedély érvényesítéséhez egészségügyi alkalmasság szükséges. Ez az életkor előrehaladtával ez egyre gyakrabban előírt. Amíg ötvenéves kor alatt elegendő tízévente, utána már 5 évenként, majd hatvanéves kor felett 3, végül hetvenéves életkor után 2 évenként kell meglátogatni az orvost.

A jogosítvány hosszabbításakor a születési időpontot veszik figyelembe. Fontos: a dátum formátuma angol Fotó: Ady Géza

Nem friss, de fontos változás, hogy szigorodott a vizsgálat, ami azt jelenti, hogy nem hosszabbíthatnak azoknak, akiknél kóros alvászavart szűr ki a háziorvos, de az alkoholfüggőség mellett az is kizáró ok, ha valaki nem képes tartózkodni a gépjárművezetéskor az alkoholfogyasztástól.

Friss változás viszont, hogy a vezetői engedély kiállításánál az érvényességet általában úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen az okmány birtokosa születési idejének hónapjával és napjával. Magyarul, aki mostantól újítja meg jogosítványát, annak lejárati dátuma meg fog egyezni születési dátumával. Ez ugyebár nem olyan nagy baj, legfeljebb könnyebb lesz megjegyezni a lejárati dátumot.

A jogosítvány hosszabbításakor a születési időpontot veszik figyelembe. Fontos: a dátum formátuma angol Fotó: Ady Géza

Csakhogy, ha valaki mondjuk ötvenéves elmúlt, és augusztus 5-én született, s ez év januárjában járt le a vezetői engedélyének érvényessége, annak ugye a napokban el kellett intéznie a ho

sszabbítást. Ekkor érhette a meglepetés, hiszen a jogosítványa nem 2022. január 10-ig lesz érvényes, hanem csak 2021. augusztus 5-ig. Még örülhet, hogy nem decemberben végén született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!