Hírek

2011.01.19. 03:29

A Táborállás nem áll!

Dunaújváros - Elég egy rövid séta ahhoz, hogy nem szakértőként is megállapítsuk: a helyzet romlott a decemberihez képest. A Táborálláson most még több ingatlant veszélyeztet omlás.

Pekarek János

Néhol negyven centimétert, másutt akár másfél métert is elcsúszott a talaj vízszintes irányban mérve a Duna felé.

Az Üdülő sor előtti ártéri szakasznál, ahol a közelmúltban kivágták a fákat, hogy helyet hagyjanak a szabadstrand öbléből kikotort iszap lerakásához, vasárnap még többnyire száraz volt a talaj. Most valóságos tó fogadja a nézelődőket: a Duna árhulláma (ami még szerdán-csütörtökön tetőzik nálunk) máris megtöltötte a hullámteret.

Ez sem segít a Táborállás ingatlantulajdonosain. Az árhullám miatt ugyanis még annyi víz sem távozik a löszdombból, mint eddig.

Orgovány Zoltán, az egyik veszélyeztetett táborállási ház tulajdonosa, a helybéliek egyik megbízott összekötője a hatóságokhoz, a domb aljából mutatja, hogy az elmúlt két hétben mekkorát mozdult a domb a környéken.

- Az a fekete műanyag fólia, amivel eddig a talajban történt hasadást takarták le, hogy ne kerüljön bele több csapadék, néhány napja még közel vízszintes volt. Most szinte függőlegesen áll: helyenként másfél méternyit csúszott lejjebb a talaj! - magyarázza a háztulajdonos.

Ebből a szempontból különösen rosszkor jött a dunai árhullám. A környéken ugyanis már zajlanak bizonyos mentesítési munkálatok: így például ottjártunkkor is dolgoztak az Üdülő sor melletti vízgyűjtő árok kotrásán. Láttunk geodétákat is, akik a már elkészült védelmi tervek keretében kiépítendő vízgyűjtő dréncsövek helyét próbálták kijelölni. E csöveket mintegy kétszáz méteres hosszúságban építenék be a domb alá - mégpedig éppen a most elöntött ártér irányából. Természetesen az árhullám miatt ez a munka félbeszakad, és legalább két hetet késik, amíg az ártér ki nem szárad.

A legutóbbi vizsgálatok szerint a tizenkilenc méter magas löszdombban felülről lefúrva már tizenhárom méteres magasságban talajvizet találtak. Tehát az Üdülő sortól számítva mintegy hatméteres magassaágban vízzel teljesen átitatott a talaj.

Vannak házak, amelyeknek az alapját veszélyezteti a felgyűlt talajvíz, másokat pedig a domboldal esetleges csúszása, leszakadása veszélyeztet.

A löszről leginkább annyit tudni, hogy nem tudni róla semmi biztosat: bárhol és bármikor képes meglepő jelenségeket produkálni.

Orgovány ezért két napja nyílt levelet juttatott el az érintettekhez.

Ebben kér mindenkit, a hatóságok vezetőin és az önkormányzati, országgyűlési képviselőkön keresztül a stabilizálási munkáktól még mindig ódzkodó ingatlantulajdonosokig, hogy a károk várható fokozódására tekintettel tegyenek meg mindent a mozgásveszélyes partfalak stabilizálását célzó helyi pályázat sikeréért!

Orgovány szerint most az összefogáson múlik, mennyi idő alatt járnak sikerrel. Remélhetőleg a természet nem előzi meg őket...


További képek: itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!