Hírek

2014.11.05. 19:48

A település „névadójának” állítanak emléket Baracson

Baracs – Ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő augusztusban avatják fel Borocs/Baracs vezér szobrát a településen.

Szabó Szabolcs

Hallottak már Borocs vezérről? Ha nem, akkor most ne kapják le az idevágónak hitt történelmi tárgyú könyveket a polcról, és ne is kezdjenek kutakodni a világhálón, ugyanis pontos életrajzot bajosan találnak majd. Annyit a magyar nevek tára is rögzít, hogy a Borocs ősi magyar eredetű férfi név. Számos elismert kutató pedig úgy véli, hogy Fejér Megye két településének nevében is e név bújhat meg, azaz Baracs és Baracska elnevezésének gyökerét is Borocsnál kell keresni.

Várai Róbert polgármester mutatta be az alkotók elképzelését a Képzőművészeti Lektorátus képviselőinek Baracson. Fotó: Ady Géza

Várai Róbert Baracs polgármestere már korábban elhatározta, ha lehetőség nyílik rá, szerencsés lenne egy olyan köztéri munkával gazdagítani a települést, amely utal annak múltjára, eredetére. A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumának köztéri szoborállítási pályázatának segítségével az utóbbi években számos Fejér megyei település gyarapodott olyan köztéri munkával, amely a település számára fontos kultúrtörténeti esemény, illetve személyt mutat be.

Vezérformálók. Horváth Béla történelem tanár és a magyar őstörténet kutatója is segíti Rohonczi ROHO István munkáját.

Mivel Baracs és környéke már az ókorban is lakott hely volt – a település helyén állott egykor az Annamatia nevezetű római katonai tábor –, így szóba került, hogy a római kori emlékekből merítsen az új alkotás, ám végül a Borocs/Baracs nemzetség eredettörténete győzedelmeskedett.

– Úgy döntöttük, hogy megalkotjuk a Borocs nemzetség vezetőjét, magát Borocs vezért, így állítva emléket. Az elképzeléseinket az NKA munkatársai támogatták, a képzőművészeti szakemberek a múlt héten pénteken Baracson ellenőrizték a tervek és mindent rendben találtak – mondta el lapunknak a mellszobor alkotója Rohonczi ROHO István, aki elárulta, Baracson egy új közösségi tér és épülhet majd Borocs vezér köré.

– A következő év nyarán szeretnék egy fafaragó tábort szervezni Baracsra, és itt elkészíteni a Göncölszekér csillagkép mintájára egy alkotáscsoportot. Reméljük, a következő hónapokban majd sikerül előteremteni a szoborállítás és a tábor költségeit – tette hozzá ROHO, akinek munkáját Horváth Béla történelem tanár is segíti.

Helytörténeti kapaszkodók

Feltehetően erről a Baracsról származott az a Baracs nemzetség, amelynek tagja az a jómódú Barlcus volt, akinek felesége, Gyung, Myske comes (ispán) leánya 1276-ban vámosi Veszprém vm) hozományából végrendelkezett.

Ugyancsak feltevésszerűen helyezhető ide az udvarnok származású Jajab lakhelye, akit IV. László király 1281-ben a nemesek közé emelt a baracsi előhegyen levő szőlőivel.

Baracs az 1900-as évek elején szerveződött önálló faluvá. (baracs.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!