Hírek

2015.04.14. 15:58

Kerítésmagasságúra vágták a fákat a temetőben

Mezőfalva - Nem szép látvány, de szükség volt rá! Évtizedek óta csak nőtt, nőtt és nőtt. Az elhanyagolt terület egyik száraz akácfája már a benzinkútra is rádőlt.

Horváth László

Turcsán János már nyolc évvel ezelőtt rendbe akarta tenni a kerítés szélét. Akkor nem kapott engedélyt

Alaposan megmetszették a temetőszéli fákat, igen szokatlan módon a kerítés magasságával egyvonalban. A kurtítás okairól Turcsán János temetőgondnokot kérdeztük:

- Sokaknak tarvágásnak tűnhet az eredmény, de eredetileg sövény volt a kerítés mellett, csak az évtizedes elhanyagoltságban megnőttek, megerősödtek a növények. Nyolc esztendővel ezelőtt vettük át a gondnokságot. Mindjárt ki is adták a feladatot: sövényt kell nyírni! A sövény növényei azonban a hosszú idő alatt helyenként favastagságúra híztak, s az idők során már annyira elkorhadt az egyik akác, hogy március közepén a gyökerénél kifordulva rádőlt a közeli benzinkút gázolaj-adagoló oszlopára. A gondnokság átvételekor nem lehetett kivágni az önkormányzat engedélye nélkül semmit, és nem is kaptam engedélyt vázolta az akkori helyzetet a gondnok. Még az sem derült ki milyen módon lehetne rendbe tenni a területet, hiszen a temető egyházi tulajdon. A fakidőlés után gyorsultak, fel az események, hamar lett vágási engedély is, elkezdhettük a munkákat. A vastagabbját tőben metszettük, a bozótos vékonyabb ágait pedig a kerítés magasságában nyírtuk, sövény jelleget kialakítva. Így rendezettebb lett, és a parkoló autókra sem dől majd rá az éppen aktuális korhadás. A temetőbe kijárók közül sokan üdvözölték a helyzetet - mondta el a favágás történetét Turcsán János temetőgondnok.

A levágott faágak pedig aprítékként az óvoda fűtésénél hasznosulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!