Hírek

2013.10.23. 20:07

A temetői kopjafánál és a Bartók színházban volt a városi megemlékezés

Dunaújváros – Napsütéses, késő nyári időben emlékezhettünk az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 57., a köztársaság kikiáltásának 24. évfordulójára.

Gallai Péter

A városi ünnepségek a temetői kopjafánál kezdődtek, ahol a Széchenyi gimnázium tanulóinak jóvoltából élhették át a jelenlévők a forradalom egy-egy darabkáját, természetesen a sztálinvárosi eseményeket is beleszőve. A folytatásban Kovács István görög katolikus parókus mondott ünnepi beszédet. Ebben arról is szólt, miként nőtt az emberek fölé az a diktatúra, ami már a gondolatokba, a hitbe is beavatkozott – ami ellen a fiatalság fellázadt. 1956 arra is figyelmeztet, hogy a közönyösség nem vezet eredményre. Az 56-os ifjak nem ilyenek voltak, ők kiálltak a hitükért, a szabadságukért.

A parókus hozzátette: – Az emlékezés egy apró pillanatig tart, azután visszacsöppenünk a hétköznapi életbe, a valóságba és elfelejtünk sok mindent. Hajszoljuk az életet, és az egyéni érdeket a közösségé elé helyezzük, ezt viszont utóbbi megsínyli. Kovács István fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ugyan sok bánatunk van, a nemzetnek is, de ne magunk mögé tekintsünk. Az 56-os vértanúk halálából tanulva előre tekintsünk. A beszédet követően az önkormányzat, a pártok, civil szervezetek, a nemzetiségek és iskolák képviselői, valamint a városlakók helyezték el a kopjfanál az emlékezés virágait, s hajtottak fejet a hősök előtt. Ezt követően a Bartók színházban ünnepi közgyűléssel folytatódott a megemlékezés. A Dunaújvárosi Vegyeskar és Gasparik Gábor szavalata után Cserna Gábor polgármester szólt 1956-ról.

– Ötvenhét esztendővel ezelőtt új fejezet kezdődött a világ történelmében, mert addig nem volt példa arra, hogy egy kis ország fellázadjon a kommunista világ ellen. Ezt a történelmet Magyarországon írták. 1956 októbere a nagyszüleink, szüleink forradalma volt, a ma élőktől azt kívánja ez a nap, hogy előttük hajtsunk fejet. A polgármester hozzátette: ha képesek vagyunk összefogni, csak együtt, közös hittel tudunk eredményeket elérni. Erre a mából példaként a kormány intézkedéseit is említette, mint például a rezsicsökkentés, de a Dunaújvárost érintő, milliárdos fejlesztéseket sem hagyta ki, csakúgy, mint a mindenkit érintő ISD Dunaferr helyzetét. Az ünnepség végén adták át Dunaújvárosért Díjakat, az idei elismerést a Sándor Frigyes Zeneiskola nevelőtestülete, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség és Boór János vehette át a polgármestertől. Kalácska András, a DLSZ elnöke rögtön bejelentette: az elismeréssel járó pénzdíjat felajánlják a kórház új CT berendezésének beszerzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!