Hírek

2017.07.10. 16:30

"A természet szeretete legyen a legfontosabb"

RÁCALMÁS/RÉTIMAJOR A rácalmási horgászutánpótlás közel egy héten táborozott a magyar halországba, Rétimajorban.

Szabó Szabolcs

Ha már ott jártunk, akkor egy rövid interjút kértünk a magyar Halország miniszterelnökétől, Lévai Ferenctől, aki számos fontos horgászkérdésben osztotta meg lapunkkal véleményét: - A horgászat élménye csak egy dolog, a hozzánk ellátogató fiatal pecások a halfogás rejtelmei mellet megismerkednek a természettel és megtanulják azt is, hogy miként is kell tisztelettel és óvon bánni a környezettel, amely ezt a csodálatos lehetőséget nyújtja számunkra, hogy nyugodt és békés körülmények között pecázhassunk. Mindenkinek azt kívánom, hogy mindezt egyszer élje át.

Itt vagyunk közel két tucat gyermekkel, mégis rendezettebbnek tűnik, mint az átlagos nyári gyermektáborok, sőt, a fiatalok még csak most szerelnek fel az éjszakai pecára. Mi a titok?

- Mindezeket inkább a rácalmási táborvezetőknek illene feltenni, akik immáron öt éve táboroznak nálunk. Én úgy vélem, nagy titok nincs. A gyerkőcök szinte pár óra alatt átveszik a környezet ritmusát. Megtanulnak együtt lélegezni a természettel, érezni, mit jelent, hogy szabadság. Ez felejthetetlen élmény még annak is, aki nem szereti a halat és egyéb vízi állatokat.

Több főzőműsor szereplője is volt, miért tartja ilyen fontosnak a halfogyasztás népszerűsítését?

- Egy kicsit távolabbról indítanék, ha megengedi. Nagyapámmal még én is jártam a szőlőbe, a telekre. Csak az odaút volt vagy nyolc kilométer. Ma ez a fizikai terhelés már nincs. Rétimajorba közel ezer fiatal jön el évente, de látom rajtuk, hogy fizikailag egy részük már nem igazán terhelhető. A mindennapi szalonna és kenyér már nem ajánlott, de itt egy halétel, amelynek fogyasztása számos pozitív hatással bír. Olyan vitaminok és ásványi anyagok vannak egy jól elkészített halételben, amelyekért sok ezer forintot fizethetünk ki tablettaként. Talán, ha egy kicsit újragondolnánk a táplálkozási szokásainkat, akkor kevesebb beteg ember lenne ebben az országban.

Lévai Ferenc, a Rétimajor Halország vezetője is kiemelte a rácalmási horgászegyesület utánpótlásképző munkásságát Fotó: Zsedrovits Enikő

Az ön filozófiája szerint tehát a horgászat több mint egy egyszerű sport és kikapcsolódási tevékenység.

- Jól látja, mi ezt képviseljük. Számos mai horgászt tudnék mutatni, aki itt sajátította el az alapokat, de nem ez a lényeg. A Rétimajor programja is arra épül, hogy itt egyaránt lehet ismerkedni, találkozni a természettel, azzal a környezettel, amely mindenki számára életlehetőséget ad. Aki egy kicsit közelebb kerül a vízparthoz, az már azon is elgondolkodik, hogy mit is kezdjen azzal a szeméttel, amit napról napra megtermel. A rácalmási fiatalok immáron ötödik éve vannak itt, és láthatóan működik az a modell, amelyet a szervezők kitaláltak. Minden tiszteletem a rácalmásiaké, akik évről évre nevelik a horgászutánpótlást. Megmutatják, hogy egy nyaralás során is át lehet adni fontos értékeket. Számos horgásszal beszélgetek, ám azt mondják, itt nem az a fontos, hogy ki és menni halat fog ki a tóból, hanem az együttlét és az ellazulás. Szerencsés vagyok, és nap, mint nap átélhetem. Sokszor van úgy, hogy a napi műszak végén csak körbeautózom a horgászcentrumot és elcsodálkozom, hogy milyen szerencsés is vagyok. A rácalmási ifjú pecásoknak ezeket az értékeket kívánjuk átadni minden egyes alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!