Hírek

2017.04.11. 18:20

A térség állásexpója az egyetemen

Dunaújváros - Nagyszabású karriernapra és munkaerő-piaci börzére várták az érdeklődőket tegnap a helyi egyetemen.

Szabó Szabolcs

Harminchat vállalkozás standja várta tegnap a Duna-Munka-Top program keretében megrendezett állásbörze résztvevőit. A térség egyik legnagyobb munkaerő-piaci találkozójának megnyitóján a felszólalók egyike, Izsák Máté, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke arról is beszélt, hogy jelenleg két cél mozgatja a foglalkoztatáspolitikát.

Az egyik, hogy megfelelő és motivált szakemberekkel lássák el a helyben működő vállalkozásokat, másrészt sokat kell tenni azért, hogy a képzetlen inaktívaknak is legyen lehetőségük belépni a munkaerőpiacra.

A fiatal munkakeresőknek több lehetőségük is akadt, hogy felmérjék, milyen elvárásokat is támasztanak a térségi vállalkozások
Fotó: Ady Géza

Az állásbörzén a helyi és térségi nagy foglalkoztatók mellett számos kis- és középvállalkozás is képviseltette magát, jelezve, hogy szükség van jól képzett szakemberekre.

- Példaértékű az az összefogás, amely a térségi munkaerőpiac segítése érdekében itt létrejött. Harminchat kiállítóból tizenhárman prezentáció keretében is előadhatják, hogy milyen lehetőségeket is kínálnak a munkavállalóknak. Mérföldkőhöz érkeztünk. Bízom benne, hogy minden résztvevő fél megtalálja a számára fontos eredményeket ezen a kiállításon, amelynek célja, hogy a megfelelő szakemberek eljussanak a fejlődni akaró és képes munkáltatókhoz.

Dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője

Szinte minden statisztika azt mutatja, hogy e térség térképe kettős. Bár a foglalkoztatási adatsorok hazai és nemzetközi viszonylatban is jók, ám mégis jelen van a munkanélküliség. Kormányzati szándék, hogy mindezt a lehető legkisebbre csökkentsük. Ezt szolgálja ez a karriernap is, ahol a munkáltatók találkozhatnak a leendő alkalmazottakkal - fogalmazott köszöntő beszédében dr. Simon László kormánymegbízott, aki a hét végi, Dunaújvárosban megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia eredményeit is méltatta. Konkrét munkaerőpiaci célokat fogalmazott meg beszédében dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, aki a térségi szereplők összehangolt cselekvését is hangsúlyozta:

- Napi kapcsolatban vagyok Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral, aki követi térségünk fejlődését. Amikor térségről beszélek, egy tágabb értelemben vett régióra gondolok. Négy-öt megyére. Ha megnézzük a térképet, hogy honnan is érkeznek a Dunaújvárosba és térségébe a munkát vállalók, akkor egy meglehetősen szórt képet kapunk. Ezen felmérések azt is megmutatják, hogy egy nagyon komoly kettős kihívással állunk szemben.

Dr. Simon László Fejér megyei kormánymegbízott

Egyrészt a foglalkoztatók részéről van egy nagyon határozott igény arra - bizonyos iparágak tekintetében - , hogy hosszú távon is szükségük van jól képzett, rugalmasan formálható tudásbázissal rendelkező szakemberekre, másrészt van egy jelentős réteg, amely sajnos eddig nem szerezte meg a munkába lépéshez megfelelő alapképzettséget sem. A kormány és a mi célunk is tehát kettős. Egyrészt, hazai pályán tartani azon szakembereket, akik piacképes tudással rendelkeznek, másrészt rövid határidővel, akár a felnőttképzés keretében is használható tudást nyújtani a munkaerőpiacra belépni szándékozóknak.

E két cél dominál a kormányzati munkában is. Két számot említenék: amíg térségünkben közel 10 százalékos volt a munkanélküliség, addig mára ez a szám 3 százalék alá csökken. Azon dolgozunk, és ez a karriernap is éppen azt szolgálja, hogy minél többen vállalhassanak értékteremtő munkát.

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora

Dr. András István, a házigazda Dunaújvárosi Egyetem rektora üdvözlő beszédében így fogalmazott:

- Az alkalmazott tudományok egyetemeként nem is lehet más küldetésünk, mint hogy teret adjunk ilyen és ehhez hasonlóan fontos állásbörzéknek. Mindez egyben a mi munkák fokmérője is. A hazai felsőoktatásban is nagyon komoly verseny zajlik. A Dunaújvárosi Egyetem piacképes képzésekkel kívánja magához csábítani a leendő hallgatóit, akiknek már a felvételi pillanatában jól kell teljesíteniük. Ehhez mérjük a magunk feladatait is. Az aktuális kutatások szerint a már említett piacképes tudás hétévente megújul, az informatika terén ez maximum két év. Mi tartjuk a lépést - fogalmazott a rektor.

A megnyitót követően több mint harminc munkavállaló, intézmény, közszolgálati bázis standja várta a sokaságot. A tesztlapokat kitöltők között, a fiatal pályakezdők mellett számos újrakezdővel és pályaváltóval, -elhagyóval is találkoztunk. Munkatársunk kérdésére mind azt felelték, hogy alapvetően tájékozódni jöttek, ám egy-egy jó ajánlat esetén akár már a következő napokban is munkába állnának. A lapunknak nyilatkozó munkáltatók is hasznosnak vélték a börzét, s mint fogalmaztak Dunaújváros és térségében - főként a helyi szakképző intézményeknek köszönhetően - sok jó szakember van, így számukra is eredményes volt a randevú.

A RÉSZTVEVŐK VÉLEMÉNYE:

Kovács Zoltán -

Személyes tapasztalatom, hogy álláskeresőknek sokat segítenek az ilyen börzék megtalálni az ideális munkahelyet. A rengeteg prospektus mellett három munkalehetőséget is ajánlottak nekem a megjelent cégek.

Balogh Petra -

Még középiskolás vagyok, de az osztállyal kijöttünk a rendezvényre, mert ki akarjuk deríteni, mi is érdekel bennünket igazán. Nagyon hasznos a program arra, hogy tisztában legyünka jövőbeli lehetőségeinkkel.

Kis Péter Barnabás -

A helyi középiskolában tanulok gépészetet, így ezen az állásbörzén még csak információgyűjtés céljából jelentem meg. Örülök, hogy itt egy helyen megtalálhatok mindent, és ki tudja, lehet, a világlátásom is megváltozik.

 







 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!