Hírek

2014.09.26. 16:30

Megkezdődött a 11. Tökfesztivál

Rácalmás - A Tökfesztivál nagy, közös erőfeszítés szülötte a kisvárosban, lebonyolítása sem csekélység. S még utána...

Pekarek János

Megkezdődött! Mégpedig tizenegyedszer kezdődött meg a Rácalmási Tökfesztivál, ami (cseppet sem túlzás) Adonytól Előszállásig, Mezőfalvától Baracsig vonz embereket az almási Duna-partra ezen a hétvégén. Pontosabban szólva: ebből a körből biztosan sokan jönnek és várhatók még látogatók messzebbről is, Budapestről, más nagyvárosokból, esetenként akár külföldről is.

Nem irigységből írjuk mindezt: a Tökfesztivál kicsit már a miénk is. Mi is várjuk már minden évben, hiszen mi is élvezzük a látványt, a műsort, a szórakozást és szórakoztatást, a vurstlit és az enni-innivalók pazar kínálatát.

Ez a három nap valószínűleg most is tízezreket vonz majd a kisvárosba. Amelynek hovatovább egyre nagyobb gondja, hogy hogyan kezelje ezt az ember- és autótömeget. De ez: kellemes gond. Elvégre sokkal rosszabb lenne a másik véglet.

Az első tökfesztiváli nap, azaz a péntek még „csak” amolyan ráhangolódás: azonban már ez is teljes értékű fesztiváli programsorozattal járt! Főként gyerekműsorokkal kezdődött, de hát a gyerekekkel természetesen kilátogatnak a szülők is. Tehát amellett, hogy mesejátékokat és bohócokat láthattak kicsik és nagyok délelőtt tíz órától, természetesen egy hamisítatlan vidéki kirakodóvásár hangulatával is találkozhattak. A hangulatfokozó termékeket pedig meg is lehetett vásárolni...

Érdekes, hogy évről évre egyre több a biotermék, amelyek közül sok nagyanyáink, dédanyáink kamrájából és konyhájából köszön vissza. De a vurstli elemi is fellelhetők a mutatványosoknál, a vízigömbtől a gumiköteles ugrálóig, a pónilovaglástól a vattacukorig.

Apropó, vattacukor: számomra hosszú évek óta a büfésor produkciói a legértékesebbek. A sültektől a savanyúságokig, valamint a süteményekig. meg is látszik... De legalább le lehet nyomtatni a sok ételt a remek és ritka pálinkával, házi sörökkel. Félre e földi bűnökkel: pénteken délután már olyan kulturális ritkaságokkal is találkozhattunk a nagyszínpadon, mint Szironta citera- és a Szironta csengettyűegyüttes produkciója. Aki még nem hallotta őket, legközelebb semmiképp se mulassza el!

A szombat szinte teljes egészében a zenéé, a táncé. Rögtön a Dunaújvárosi Fúvósok Egyesületének fellépésével kezdődik a műsor. S akkor tegyük hozzá, hogy a hivatalos megnyitóra még csak szombaton este hatkor kerül sor: Schrick István polgármester ekkor köszönti az egybegyűlteket. Akik akkor már nagy hangulatban lesznek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!