Hírek

2015.11.27. 19:21

Mi lehet az adventi koszorú és a karácsonyi készülődés valódi története?

Az idén november 29-én vasárnap kezdődik az advent, a várakozás időszaka. Sokan gyújtanak ekkor gyertyát, de az ünnep eredetét mégis kevesen ismerik.

Braun Dorottya

Néhány nap múlva kezdődik a tél legszebb hónapja, a december. Ebben az időszakban nyílnak a hagyományos adventi vásárok, amelyek a gőzölgő forralt bor és a ropogós sült gesztenye hívogató illatával azonnal megteremtik a varázslatos téli hangulatot. Az otthoni lázas ünnepi készülődés közben pedig előkerülnek a karácsonyi dekorációs elemek, amelyek közül talán a legismertebb az adventi koszorú. Már kisgyermekként megtanulhattuk, hogy a karácsonyi izgalommal teli várakozás minden évben az első vasárnapi gyertya meggyújtásával veszi kezdetét. De mit is kell tudnunk advent ünnepéről?

Advent keletkezésének időpontja körülbelül az ötödik századra tehető, amely az ókori kelták nevéhez fűződik. Száz évvel később Rómában is bevezették az ekkor még hat hétig tartó ünnepet, A napjainkban is ismert adventi napok számát VII. Gergely pápa határozta meg négy hétben a tizenegyedik században, amelynek első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé. Advent első vasárnapja három időszak kezdetét jelenti: a keresztény egyházi év, a karácsonyi ünnepkör és az adventi időszak kezdetét.

A Kincskereső óvoda gyerkőcei kis dalos műsorral is kedveskedtek pénteken délelőtt az érdeklődőknek a városi piac hatalmas karácsonyfájánál. A gyerekek részt vettek a fa díszeinek elkészítésében, és az adventi készülődésben is

Az advent szó jelentése eljövetel . A latin adventus Domini kifejezésből származik, amely annyit tesz: az Úr eljövetele . A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát, vagyis a négy adventi hét a reményteli várakozás és a lelki készülődés ideje.

Az ünnep legfontosabb kelléke a négy gyertyával díszített koszorú, amelynek gyökerei a pogány kelta kultúrába nyúlnak vissza. Akkoriban örökzöld ágakkal, fagyönggyel és magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét, amelyek manapság is az angolszász karácsonyi kultúra fontos elemei. Johann Heinrich Wichern, protestáns lelkész 1838-ban egy koszorú elkészítésével új formában elevenítette fel ezt a pogány hagyományt, amely ezután gyorsan divatba is jött a tizenkilencedik században.

A mai koszorú fenyőgallyakból készül a négy gyertyával, amelyek advent négy hetét jelképezik. Uralkodó színei a sötétzöld, a piros és az arany, amelyek a karácsonyi ünnepkör domináns színei. Napjainkban azonban a klasszikus ünnepi színekben már csak a hagyományosabb stílusú otthonok pompázhatnak, ugyanis az utóbbi években a karácsonyi színpalettán helyet kapott a kék, az ezüst, a lila, de még a rózsaszín is. Az ünnepi időszak kezdetének ezt a gyönyörű szimbólumát manapság is sokan otthon, saját kezűleg készítik el.

Azonban akiknek nem jut idő az otthoni barkácsolásra, a virág- és ajándékboltok kibővült, időszakos kínálatából is szebbnél szebb adventi koszorúkkal lephetik meg magukat vagy szeretteiket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!