Hírek

2016.04.29. 12:35

Kecskés Rózsa és dr. Dlustus Péter kapta a legrangosabb helyi elismerést, a Dunaújváros Díszpolgára címet

Dunaújváros - A város alapításának 65. évfordulóján számomra az a legfontosabb, hogy képesek vagyunk megújulni, változni úgy, hogy nemcsak megőrizzük, ami a miénk, hanem biztosítjuk, gyarapítjuk Dunaújváros működésének hosszú távú biztonságát - hangsúlyozta Cserna Gábor polgármester a pénteki ünnepségen a Bartókban.

Körmendi Erzsébet

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő (k) gratulál dr. Dlustus Péternek és Kecskés Rózsának

A Dunaújváros alapításának 65. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen adták át pénteken a közgyűlés által alapított legrangosabb helyi elismerést, a Dunaújváros Díszpolgára címet. A kitüntetést Kecskés Rózsa, a Jószolgálati Otthon vezetője, valamint dr. Dlustus Péter szájsebész főorvos, a Szent Pantaleon Kórház korábbi orvos-igazgatója vehette át.

Az értékeinket markánsan tükröző műsor emelte a rendezvény színvonalát: a Vasas Táncegyüttes tagjai szatmári táncokat adtak elő, a Jószoli Zenekar pedig egy gyönyörű dallal ajándékozta meg a díjazottakat és a résztvevőket. Az alapítási évforduló alkalmából Cserna Gábor polgármester beszédében folytatta az értékek felsorakoztatását, amelyek miatt büszke Dunaújvárosra.

A várossá nyilvánítás évfordulóján

Dunaújvárost 65 évvel ezelőtt központi, politikai akarat, az erőltetett ütemű iparosítás szándéka hozta létre. Az egykori szocialista Magyarország Minisztertanácsa 65 évvel ezelőtt, 1951. április 29-én hozott határozata nyilvánította várossá Pentelét és a vasmű mellett épülő települést.

– Dunaújváros polgármestereként azzal a hittel végzem a munkámat, hogy városunkat polgárai egyetértésével lehet és kell irányítani. Az elmúlt, csaknem hat évben közösen elvégzett munkánk mára már mutatja eredményeit. A fejlődés egy olyan kormányzati és önkormányzati együttműködés eredménye, amely az elmúlt közel hat esztendőben jellemezte Magyarország kormányát és Dunaújváros önkormányzatát – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Cserna Gábor polgármester. Mindezt a parlamenti választások óta eltelt valamivel több mint két év eredményeivel, valamint a jövő terveivel példázta. Azzal kezdte, hogy az Orbán-kormány – Magyarország többi településéhez hasonlóan -, Dunaújváros teljes adósságállományát átvállalta. A tőke- és kamattörlesztés terhe alól felszabaduló forrásokat azóta a város fejlesztésére fordíthatják, megragadják a pályázati lehetőségeket, amelyek a város takarékos működtetését, szépítését, életminőségünk javítását teszi lehetővé. – Célunk az, hogy maradandó értéket, vonzó, élhető várost teremtsünk és hagyjunk utódainkra – tette hozzá Cserna Gábor. Majd beszélt a kórház fejlesztéséről, a Mondbach-Rudnyánszky-kastély megvásárlásáról, kulturális központtá fejlesztéséről, a belváros modernizálásáról, a Római körúti városrész-rehabilitációról, a Római kőtár alatti partfal és Táborállás védelmi munkáiról. A városvezető – mint mondta – rendkívül büszke a főiskola önállóságának a megtartására és egyetemmé válására, reményei szerint a felsőoktatási intézmény fontos szerepet vállal magára abban, hogy a város és a régió „szürkeállományát” itthon tudják tartani. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az elesettekre, illetve a fogyatékkal élőkre, az ellátásukat végző intézmények támogatására, és a nyugdíjasokra.

Dunaújváros a nemzet sportvárosa, és eleddig egyetlen önkormányzatként tagja a Rio Klubnak, támogatja a sportolókat, akik egyéni vagy csapatsportban kivívták az olimpiai indulás jogát. A sikeres nagyrendezvények, valamint a Szalki-sziget, a kemping, a szabad strand felújításai is fontosak.

– Azonban polgármesterként a legbüszkébb a város polgáraira vagyok. Az elmúlt években számtalanszor álltunk nemes ügy mellé, karoltuk fel nehézségekkel küzdő társainkat. Igazi összefogás született a kórházi CT vásárlására, a szülőszoba felújítására, és most Pecsét István gyógykezelésére – mondta Cserna Gábor. Említette a Carissa Kupát, a Muki megmentését, és nem ment el szó nélkül a migránsáradat mellett sem: a közgyűlés januári ülésén határozatot fogadtak el a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról. A folytatásban a jövőre fókuszált: önkormányzatunk stabil lábakon álló költségvetést tervez, a fejlesztésekhez pedig minden pályázati lehetőséget megragad, hiszen markáns célokat, kitörési pontokat fogalmaztak meg a településvezetők. Az elképzelések a Modern Városok Programra épülnek – ez az öt témakörre bontható csomag megszabja Dunaújváros fejlődésének irányát.

– A gyenge közösségek szívverése azért szabálytalan, mert akarat, szellem vagy összefogás híján nem képesek saját útjukat járni. Nekünk, Dunaújváros polgárainak vannak közös céljaink. Bebizonyítottuk, hogy nálunk létezik az összefogás, ezért a mi közösségünk pulzusa erős, és ez a pulzus diktálja a ritmust az időnek – zárta gondolatait Cserna Gábor polgármester, majd Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címmel ismerte el Kecskés Rózsa és dr. Dlustus Péter szakmai munkáját, elhivatottságát. A díjazottak tiszteletére dr. Galambos Dénes mondott pohárköszöntőt, aki átadta a díjazottaknak dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke jókívánságait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!