Hírek

2013.10.30. 20:55

A város zeneiskolája

Dunaújváros - Remek sorozattal köszöntötte fennállásának hatvanadik tanévét a közelmúltban a Sándor Frigyes Zeneiskola. Az intézmény kollektíváját október 23-án Dunaújvárosért díjjal tüntették ki. A zeneiskola igazgatóját, Moravecz Attilát kérdeztük.

Szabó Szabolcs

Emlékkép a Sándor Frigyes Zeneiskola pedagóguskoncertjéről

- Könnyű lehet most intézményvezetőnek lenni. Jubileumi tanév, kiemelt városi elismerés...

- A kollégákkal együtt nagyon sokat dolgoztunk és dolgozunk azon, hogy méltóképpen ünnepeljük a zeneiskola fennállásának hatvanadik évfordulóját. Növendékeink, a hozzánk visszatérő diákok és a pedagógusok koncertjei is bizonyították, hogy a város kulturális életének szerves része a zeneiskola. Jelenleg közel négyszáz diák tanul nálunk, huszonöt kiváló zenepedagógus vezetésével. Úgy érzem, az utóbbi hat évtizedben megszolgáltuk a Dunaújvárosért díjat. Mindez természetesen nagymértékben szól az előttünk itt alkotó és dolgozó pedagógusoknak és diákoknak is.

- Tervek, remények?

- Áprilisban vendégül látjuk a VIII. Országos Zenekari Versenyt, közel háromszáz résztvevővel, remek művészekkel és zenekarokkal. Nagyon készülünk és ehhez illesztjük a szintén áprilisban érkező Sándor Frigyes Napokat is. Egy korábbi megállapodásunk szerint ezen fellép a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az országos szemle helyszíne a Dunaújvárosi Főiskola sportcsarnoka lesz. A terveink szerint a megnyitót a főiskola parkjában egy kivetítő segítségével több ezren is követhetik majd. Hónapok óta dolgozunk azon, hogy elindítsuk a népzenei tanszakot. Bízunk benne, a következő tanévben már ez is működni fog, az előzetes jelentkezések alapján lesz elég jelentkező és a megfelelő zenepedagógusokat is tudjuk biztosítani. Az idei tanévben pedig folytatódnak majd a növendékek bemutatkozó fellépései, a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó jazz kávéház és a már megszokott folyósó galéria kiállításai is.

- Országos színtéren milyen pozíciót foglal a Sándor Frigyes Zeneiskola? Ismerik az intézményt?

- Erre a kérdésre azok a korábbi tanítványok is választ adnak, akik innen indultak és nemzetközi karriert futottak be, vagy jelenleg is olyan országosan jegyzett műhelyekben tanítanak, mint például a zeneművészeti főiskola. Hogy csak egy aktuális példával éljek, a közelmúltban nyert országos díjat Tótin Szilvia. A bírálók pedig biztosan látták, hogy ez a tehetséges kislány honnan és milyen közegből érkezett.

- Régi vágy az iskola épületének felújítása.

- Valóban. Az intézmény az 1970-es években került ebbe az épületbe, amely már valóban megérett egy teljeskörű felújításra. A terveink megvannak. Egy olyan önfenntartó épületben gondolkodunk, amely hosszú távon is gazdaságosan működhet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!