Hírek

2016.09.15. 17:04

A vérből sosem elég! - Csütörtökön a rendőrségen álltak sorba a segítők

Dunaújváros - A véradásra, annak fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet azzal: az életmentő „folyadékból” sosem elég.

Gallai Péter

Csütörtökön a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság épületében tartottak véradást, immár nem először. Ugyanis a „kéklámpások", a társszervek tagjai is fontosnak tartják eme nemes társadalmi ügy támogatását úgy, hogy karjukat nyújtják. Hiszen vérre nem csak a műtétek során van szükség, hanem különböző betegségek esetén is. A csütörtöki alkalommal is sikerült túltejesíteni a Vöröskereszt előzetes tervét, összesen harminchatan adtak vért.

Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi területi szervezetének vezetője lapunknak elmondta, éves szinten 5500 egység levétele a tervük, ennyi szükséges a biztonságos ellátáshoz. Ez pedig bizony hatalmas munka és feladat, ezért is ragadnak meg minden alkalmat, vagy próbálnak ki új helyszíneket, ahol könnyebben elérik a véradókat.

Czigány Éva Hoppál Péternek, a katasztrófavédelem munkatársának vérét veszi csütörtökön Fotó: Ady Géza

- Ilyen a rendőrkapitányságon rendszeresen szervezett véradás is, ami nagyon jól működik, köszönhetően az ottani szervezők munkájának. Csütörtökre harmincas tervvel készültünk, végül harminchatan voltak, ami kiváló mérleg - tette hozzá.

Feth Katalin arról is beszélt, hogy nem várt sikerrel és eredménnyel zárultak azok a véradások is, amelyeket például benzinkúton, az autómosó részlegben, vagy egy dunaújvárosi gyorsétteremben tartottak. Utóbbi helyen hetvenen nyújtották karjukat, amit szenzációsnak tart. Szintén aktívak és mindig lehet számítani a középiskolás korosztályra, most, hogy elkezdődött a tanév, körükben is újra elkezdődik a toborzás.

- Volt, hogy a Rudasban száz feletti volt a létszám, ami hihetetlen eredmény. Büszkék vagyunk a fiatalokra, hogy már ebben a korban felismerik a véradás fontosságát. A levett egységet három alkotóelemre bontanak, így akinek az egyik kell, csak azt kapja meg. A másik kettővel pedig további rászoruló emberek élete menthető meg - zárta gondolatait a területi vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!