Hírek

2015.01.23. 13:45

A Vertikálnak érdeke, hogy Adonyba vigyék a hulladékot

Dunaújváros – Dunaújváros hulladékgazdálkodása, a szemétszállítás, lerakás, újrahasznosítás került a felvetések kereszttüzébe a csütörtöki közgyűlés elején.

Körmendi Erzsébet

Besztercei Zsolt kezdte feszegetni a témát, abból kiindulva, hogy helyi lerakó hiányában a dunaújvárosiak szemetét Adonyba és Sárbogárdra szállítják, ami jelentősen emeli a szolgáltatási díjat. Dunaújvárosban nemcsak emiatt magas a szemétdíj, hanem azért is, mert évekkel ezelőtt beépítették a díjba a helyi hulladéklerakó építésének lakókra eső költségrészét.

Pintér Attila (balról), Besztercei Zsolt és Tóth Kálmán, hátul Szabó Imre a közgyűlésen. Fotó: Ady Géza

– Az egységes környezethasználati engedélyt már megkapta a város a lerakóra, mikor kezdődik el a munka, mikorra várható a használatbavételi engedély, és mikor csökken a díj? – kérdezte Besztercei. Majd folytatta a téma boncolását a múlt év végi vezetőváltással: a közgyűlés a Dunanett Kft. ügyvezető igazgatójának Ferencz Kornélt nevezte ki, aki az adonyi hulladéklerakót üzemeltető Vertikál Kft.-nek igazgatósági tagja. A két funkció összeférhetetlensége nem kizárt a képviselő szerint. A Vertikálnak érdeke, hogy az adonyi szeméttelep teljes kihasználtsággal működjön, vagyis Dunaújváros hulladékát is oda hordják. Városunknak viszont a helyi lerakás lenne az érdeke.

– Ezt az ellentétet hogyan tudja feloldani Ferencz Kornél? Nem azért került a Dunanett ügyvezető igazgatói székébe, hogy az új dunaújvárosi telepet előkészítse a Vertikál hasznosítására? – kérdezte élesen Besztercei. Felvetette, hogy az újvárosi cégnek több mint háromszáz millió forint tartozása van, amiből 168 millió forint a szállítói adósság, jelentős része a Vertikál felé, vélekedik a képviselő.

A jobbikos Pintér Tamás, majd szocialista Pintér Attila hozzászólásából kiderült: a hatékony hulladékgazdálkodási rendszerek kidolgozására, a térségi programok összehangolására létrehozott Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláson belül is egyre rosszabb pozíciója lesz Dunaújvárosnak. Szóba került például, hogy a társulással 2006-2010 között tervezték a dunaújvárosi lerakó építését, még komposztáló is bekerült a pályázati anyagba. Ezt tavaly novemberben visszavonták, új pályázatot javasoltak, amelyben Dunaújváros sem lerakóval, sem válogatóval, sem komposztálóval nem szerepel, annak ellenére, hogy rendelkezik a szüksége tervvel és már engedéllyel is. A társulási tanács döntései Adonyt (a Vertikált) és Székesfehérvárt preferálják. Pintér Attila információja szerint az újvárosi hulladéklerakót márciusban kezdték volna, de az önkormányzat máig nem reagált a tájékoztató levélre – január lévén márciusban már biztos nem tudnak kezdeni. Utalt arra is, hogy az adonyi központú hulladékgazdálkodó cég rá szeretné tenni a kezét a Dunanett területeire

– Az önkormányzat kezdjen tárgyalásokat a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Társulással, hogy Dunaújváros súlya megmaradjon, és visszakerüljenek az említett, nehezen kiharcolt elemeink. Váltsuk le a Dunanett ügyvezetőjét! – javasolta Pintér Attila.

Szepesi Attila gazdasági alpolgármester zárta rövidre a témát azzal, hogy nyitott kapukat döngetnek a képviselők, hamarosan teljes körű tájékoztatót kapnak – elöljáróban annyit mondott, mindenki egyet akar, legyen megfelelő a hulladékgazdálkodás a városban. Védelmébe vette Ferencz Kornélt: „ne mondjanak véleményt olyan emberről, aki próbál rendet tenni". Az alpolgármester szerint hiányosak a képviselők információi, nem ismerik az uniós előírásokat, a kormány elképzeléseit 2020-ig, éppen ezért előkészítenek egy rendkívüli közgyűlést, ahol Ferencz Kornél prezentációja után eldönthetik majd a jövőt, azt, hogy merre induljanak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!