Hírek

2017.01.06. 18:30

A vidékiség megtartó ereje

Dunaújváros - Összefoglalónkban elsősorban a közösségi események követeltek maguknak helyet a város környékéről.

Pekarek János

JANUÁR Három ételosztást is szerveztek Baracson az év végén és az új év elején. Tóth Géza helyi vállalkozó és Kocsis Sándor önkormányzati képviselő kezdeményezésére több száz adag csülkös babgulyással, kenyérrel, almával és az ünnepeket jelezve szaloncukorral próbáltak segíteni a rászorulókon.

Fejlődő vidék, pályázatok, közmunka, összefogás: sikeres 2015-ös évet zártak a városkörnyéki községek. Baracs százöt millió forintos támogatást használt fel abban az évben a januári összefoglaló szerint. Daruszentmiklóson tízmilliós új kisbusz segítette már a szociális ellátást és az oktatást, a közösségi tevékenységeket, új felszereléseket vásároltak pályázati pénzből a Barátság Házába, rendbe tették a járdák egy részét.

Nagyvenyimen sikerült az üres víztornyot tűzi vízzel feltölteni, így a falu biztonsága helyreállt. Emellett korszerűsítették több intézmény energiaellátását, kibővítették az iskolát, lerakták az új közösségi ház alapjait. Kisapostagon a közösségi rendezvények megtartása kapott kiemelet figyelmet. Mezőfalván a korábbi évek pályázatainak lezárása adott munkát az önkormányzatnak, és közel húszmilliós pályázatot nyertek a sportolók és a polgárőrök járműveire.

Perkáta francia testvértelepülésének, Saint-Maximinnek újévi ünnepségén a magyar partnerek négytagú küldöttsége is részt vett. Ez alkalomból Somogyi Balázs perkátai polgármestert kitüntették a vendéglátók az Érdemérem Saint-Maximin Városáért elismerő díjjal.

Hosszú idő után váltás következett be a mezőfalvi nyugdíjas klub élén: Kertész Ilonka néni, tizenhárom esztendei elnökösködés után leköszönt posztjáról.

FEBRUÁR Hetvenéves volt 2016-ban a Dunaföldvári kertbarátok Városvédő Egyesülete, amelynek elnöke, Lukácsi Pál a Dunaföldvár Kultúrájáért díjat vehette át a Magyar Kultúra Napján.

A kisapostagiak 2016-ban is a kiszebán elégetésével, nagy zajjal, egész napos rendezvénnyel próbálták elűzni a telet, népi hagyományaiknak megfelelően.

Farsangi mulatságot rendeztek a mezőfalvi nagycsaládosok a Kiss Kálmán Művelődési Házban: volt jelmezbál, és elbúcsúztatták régi tagtársukat a civil egyesülettől, mivel Pörgye Károly családja már kinőtte a klubot.

Jótékonysági batyus sportbált rendezett a Kulcs Sportegyesület a helyi iskolában: a bál célja többek között a helyi sportolói utánpótlás fejlesztése volt, ezért pénzt is gyűjtöttek az ifjak számára.

Kilencéves volt 2016-ban a Baracsi Társaskör. Tagjai gondosan ápolják a társtelepülésekkel fennálló kapcsolatokat, valamint sok közösségi megmozdulást is szerveznek.

Két tervezett, impozáns beruházás, a sportcsarnok és a ravatalozó látványterveit mutatták be Rácalmáson. A tervező Zsigmond László, a kisváros főépítésze. A sportcsarnok többek között az iskolai testnevelés korszerűsítésére is szolgál majd, küzdőtere egy szabályos kézilabdapályának megfelelő lesz, a nézőtéren egyszerre kétszáz néző fér majd el, lesznek öltözők és egy kis tornaterem is.

A Perkátai Régiséggyűjtő Egylet Valentin-napi motoros felvonulást rendezett, falutúra címén. Mintegy harmincan vettek részt a látványos felvonuláson.

Daruszentmiklóson hagyományosan közösségi disznóvágást rendez a Falulánc mozgalom. Túlzás nélkül a község apraja-nagyja részt vett az egész napos rendezvényen, amelyen sok ismeretet is átörökítettek a Falulánc legifjabb tagjainak a helyi hagyományokból.

A Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület külön hóembere.

Az előszállási Rozmaring Nyugdíjas Klub hagyományos farsangi bálján a verseké, a daloké volt a főszerep. A nyugdíjasokkal együtt ünnepeltek a helybéli Hagyományőrző Nyugdíjas Klub tagjai is, több más civil egyesülettel, például a Bicebócákkal és a Világjárókkal is.MÁRCIUS Nagy tűzön égették el Mezőfalván a Télbanyát, és ez alkalomból máglyára vetették a helyiek a gondűző cédulákat is. A különleges hagyományőrző esemény helyszíne a mezőfalvi Piac tér volt.

Óvodabál Mezőfalván - ahogyan még sohasem volt! A kicsik mellett a szülők és óvónők is felléptek a bálon.

A vízisportélet fellendítéséről beszélgettek a kulcsiak a Faluházban, látványos diavetítésekkel idézve fel a korábbi vízitúrákat, helyi vízparti eseményeket. Lesz némi verseny a szomszédos Rácalmással, jegyezték meg...

Franciaországi futballtornán vettek részt perkátai diákok. A község már huszonöt éve ápol hivatalos testvérvárosi kapcsolatokat a francia Daint-Maximin településsel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!