Hírek

2013.11.26. 18:15

A világ legnagyobb innovációs programja

Dunaújváros - Második szakmai délutánját tartotta kedden a városi kamara által szervezett Innovációs Klub, ismét érdekes programmal.

Kőhalmi Kálmán

Vargáné Kaiser Katalin a közvilágítás fejlesztéséről beszélt (Fotó: Ady Géza)

Az Innovációs Klub második rendezvénye is számos érdeklődőt vonzott, hiszen a meghirdetett program is három érdekes előadást ígért, és még azt meg is toldották egy bónusszal. Az első előadásban egy nagyvenyimi villamos szakember találmányából kinőtt jelentős innovációról tartott előadást Vargáné Kaiser Katalin. A közgazdász később kapcsolódott Manzéger Illés innovációjához, mely a közvilágítás intelligens LED-es fejlesztését célozta, azonban szakavatottan beszélt a gazdasági előnyökről, az önkormányzatok elérhető megtakarításairól. Indulásként szó esett arról, hogy a közszolgáltatók mérés nélkül számláznak az önkormányzatoknak, ráadásul (tudjuk, ismerjük) jó ha minden második kandeláberből kap némi fényt a közterület. A szabványok előírásainak így nem felel meg a közterületek világítása, és még drága is ez a feladat az önkormányzatoknak. A LED-technológia áttörést jelenthet, hiszen az elsődleges energiamegtakarítás mellett csökken a karbantartási költség, hosszú, tíz-tizenöt év élettartamúak az eszközök, jóval ötven százalék feletti megtakarítás érhető el tehát általuk.

Az elérhető pályázati lehetőségekről Gajzágó Gergő, a Széchenyi Programiroda helyi munkatársa tartott előadást. Aktuálisként egy pályázat áll rendelkezésre a pályázóknak, a gyakornokok foglalkoztatására. A következő, jövőre kezdődő EU költségvetési ciklusban az ide jutó 7200 milliárd forint mintegy negyven százaléka a gazdaságfejlesztést és innovációt szolgálja majd.

A helyben bejelentett előadáson dr. Bulkai András, az Ateknea Solutions Hungary innovációs részlegvezetője beszélt az unió Horizont 2020 keretprogramról, amely célja az ilyen szempontból elmaradott Európa felhozása. Kutatás.-fejlesztésre 79 milliárd euró jut a hétéves időszakban, így ez a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű programja. A kis- és középvállalkozások kiemelt támogatást kapnak. A kis tőkerejű cégek könnyen bekapcsolódhatnak a programba, például a segítségükkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!