Hírek

2016.05.25. 19:20

A világ magyarjai találkoztak

Budapest - A VI. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatának záróakkordját tartották a hétvégén Budapesten a Lurdy Rendezvényközpontban. Dunaújváros is képviseltette magát.

Balla Tibor

A Lurdy Rendezvényközpontban felépített Világfalu nagyszínpadán reggeltől estig zajlottak a színes programok. A gyerekeket a Nyers Csaba népművész készítette jurtasátrak várták. Egyikben a Regélő Fehér Táltos Dobcsapata ütött tanyát, a másikban pedig a dunaújvárosi dr. Gubánné Pintér Annamária vezetésével kézműves foglalkozások zajlottak. Mivel a világtalálkozó díszvendége Latin-Amerika volt, ezért ezúttal nem a magyar néphagyományok jegyében készítettek kézművestermékeket a gyerekekkel, hanem gyapjú felhasználásával kedves kis lámákat formáztak az ügyes kezek a hétvégén. Más dunaújvárosi kötődése is akadt a találkozónak, hiszen a kontinenseket körbeutazó Világfalon megtaláltuk az újvárosi Pintér Lajos alkotását is.

A Regélő Fehér Táltos Dobcsapata nagy sikert aratott, bármerre jártak a Lurdy Rendezvényközpontban

A fesztiválhangulatban zajló zárórendezvényen Ezer torokból szólt a legnépszerűbb tíz magyar örökzöld, megválasztották a Világtalálkozó Szépét, ropták a táncot a Palóc Falusi lakodalomban, ahol tizenegy pár népviseletbe öltözve csatlakozott a fellépőkhöz, hogy lakodalmát újraélje velük.

Volt kórusfesztivál és operettgála, fellépett tucatnyi néptánc együttes és csoport, a Mistery Gang, a győri Viktória Alapítvány tehetségei, a Napsugár együttes. Nagy érdeklődés kísérte Böjte Csaba, dr. Papp Lajos, dr. Csókay András és dr. Darnói Tibor előadását, majd a migrációról, a Benyovszky-emlékévről, a kitüntetettekről és a díszvendégekről szóló beszélgetéseket. Közel kétszáz kiállító mutatta be termékét, szolgáltatását, cégét, az önkormányzatok, a települések jellegzetességeit, turisztikai ajánlatait. A vendégek az Életmód, Egészség teremben az érdeklődést felkeltő, és hasznos előadások meghallgatása mellett kipróbálhattak különféle gyógytermékeket, és megismerhettek bizonyos eszközöket, gyógyítási módszereket. Megkóstolhatták számos kiállítónál a finomságokat, ételeket, italokat

 

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!