Hírek

2014.10.23. 14:10

Bibó István üzenete: a szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem

Rácalmás/Dunaföldvár - Az 56-os forradalom eseményeit idézték fel az elmúlt napok megemlékezésein.

Szabó Szabolcs

Dunaföldváron a Művelődési Központban tartott városi megemlékezésen Horváth Zsolt polgármester beszédében 1956 jelképiségét emelte ki. Mert ez magába sűrít mindent, amire a magyar ember vágyik - mondta. Bibó István szavait idézve hangsúlyozta, hogy a szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.

Dunaföldváron a hivatalos programot követően az ünneplők az emlékezés kövénél gyújthatták meg mécseseiket

A beszédet követően a Magyar László Gimnázium tizenegyedikes diákjai idézték meg a forradalmi eseményeket és a korhangulatot. A színpadon szemléletes színpadképekben megelevenedtek a múlt mozaikkockái a Rákosi-rendszer jellegzetes eseményeitől - személyi kultusz, sztahanovista jelentések, kitelepítések, kihallgatások - a forradalmi napok egy-egy fontos elemén át a tragikus végkifejletig. A jól koreografált műsor rendhagyó történelemóra volt a jelenlévő fiataloknak, könnyekig megható emlékezés a kort átélt idősebbeknek. Az ünnepség koszorúzással folytatódott a városháza falán lévő emléktáblánál, ahol két helybeli fiatal nemzetőr, Györkő Árpád és Dubicz Sándor 1956. november 4-én halálos sérülést szenvedett. A hivatalos ünnepség után a résztvevők átvonultak az emlékezés kövéhez a református templom elé, ahol Simon István lelkész az 56. zsoltárt idézve emlékezett a történelmi eseményekre.

Rácalmáson az időjárás alaposan átszabta a csütörtökön rendezett városi megemlékezés programját. Az orkánerejű szél miatt, az önkormányzat és a városvédő egyesület képviselői szűk körben koszorúztak a Milleneumi Parkban található emlékműnél. Este a Jankovich Miklós Általános iskola diákjai, szülők és pedagógusok közösen mutatták be emlékműsorukat A világ másról beszél címmel, amelyet Márai Sándor 56-os jegyzeteinek alapján állítottak össze.


Márai Sándor 1956-ban írt jegyzetei alapján készült az emlékműsor Rácalmáson, amelyet csütörtökön este a Jankovich Miklós Általános Iskolában mutattak be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!