Hírek

2013.06.25. 20:34

A világhírű salzburgi dómban lép fel a Viadana kórus

Dunaújváros – Talán nem túlzás, története egyik legfontosabb fellépésére készül az országos hírű Viadana Kamarakórus. Július elején irány a salzburgi dóm.

Szabó Szabolcs

A Viadana Kamarakórus július 7-én szentmise keretében lép fel a salzburgi dómban. A Kurucz Gergely karnagy vezette kórus Monteverdi Messa da capella a 4 voci című miséjét adja elő. – Igazán nehéz karfeladat, ráadásul a Viadana közel tíz éve énekelt utoljára teljes misekompozíciót, tehát ideje volt az effajta kihívásnak – fogalmazott lapunknak a karvezető, aki megemlítette, hogy a székesegyház zene ügyeit igazgatóként 1987 óta Czifra János professzor irányítja. A dóm és a kórus közötti kapcsolatfelvételt pedig a Viadana egyik alapító tagja, a jelenleg Salzburgban dolgozó operaénekes Uitz Orsolya segítette. A neves művészt legutóbb a kórus tizenötödik születésnapján hallhatta a dunaújvárosi közönség.

A Salzburgi Dóm zenei múltjáról sokat elárul, hogy itt keresztelték meg Mozartot is, aki később – édesapjával egyetemben – szerepet vállalt a dóm zenei életében is, számos egyházzenei kompozíciót írt udvari komponistaként és orgonistaként. A Viadana csapatára a fellépés mellett városnézés is vár majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!