Hírek

2014.02.10. 15:30

Kopogtatócédula nem lesz

Dunaújváros - A választási irodán legkorábban február 17-én, jövő hétfőn igényelhetnek az aspiránsok ajánlóívet.

Körmendi Erzsébet

 

Hétfőn elkezdték postára adni azokat az értesítőket, amelyekben a választási iroda tájékoztatja a választópolgárokat a szavazóköri névjegyzékbe vételről. A jogszabályok szerint legkésőbb február 17-ig, jövő héten hétfőig minden választópolgárnak meg kell kapnia az értesítést arról, hogy hol adhatja majd le a voksát az április hatodikára kitűzött országgyűlési választásokon.

A korábban megszokott ajánlószelvényt ne várja senki az értesítéssel együtt, mert azt nem kapja meg mivel a kopogtatcédulaként ismert szelvény megszűnt. Helyette ajánlóíveken lehet jelöltet ajánlani. Ezek az ívek az Országos Egyéni Választókerületi Irodáktól igényelhetők. Ezek a megyében az öt választókerületi székhelyen működnek, így például Dunaújvárosban is. Az ajánló ívek szigorú számadásúak, sorszámmal ellátottak, a jelölt nevére kitöltöttek. Az választópolgároknak nincs más teendőjük, mint a szükséges személyes adatokkal ellátva aláírni az ívet.

Újdonság a kopogtatócédulával ellentétben, hogy nem csak egy jelöltnek adhatja aláírását valaki, hanem akár valamennyi induló ajánlóívét is elláthatja kézjegyével. Tilos viszont ugyanarra a jelöltre vonatkozóan kétszer aláírni, tudtuk meg dr. Kukorelli Sándor jegyzőtől, a helyi választási iroda vezetőjétől.

Jelentős változott a körzet és annak elnevezése is. Dunaújváros már nem önálló, hanem Fejér megye 4-es számú Országos Egyéni Választókerülete lett. Ide tartozik Adony, Ercsi, Iváncs, Kulcs, Nagyvenyim, Perkáta, Pusztaszabolcs, Rácalmás. Választási bizottság csak a központban, Dunaújvárosban működik, választási irodák viszont valamennyi településen, a korábbi gyakorlat szerint.

A helyi választási bizottságként is működő 4-es számű Országgyűlési Egyéni Választókerület választási bizottságának összetételét múlt héten hagyta jóvá a közgyűlés. A bizottság azóta megtartotta első ülését és megválasztotta tisztségviselőit: az elnök dr. Bakos Károly lett, az elnökhelyettes, dr. Hanák Tamás, tagja pedig dr. Balog Edina. Póttag dr. Unger Zsolt és dr. Eszenyi Zoltán.

A választópolgároknak egyelőre elvileg semmi teendőjük nincs, csak várni az értesítést a névjegyzékbe vételről. Annak lehet tennivalója, aki nemzetiségi listára kíván voksolni az országos pártlisták helyett, vagy segítséget kér a választásban való részvételhez. Nekik kell a regisztrációs lapot március 21-ig eljuttatni a helyi választási irodákhoz. Ez történhet elektronikus úton, a postán keresztül, de leadható a lap bármely polgármesteri hivatalban is. A nemzetiségi listára szavazást választók is voksolhatnak az egyéni képviselőre, csak az országos pártlistára nem.

A jelöltállítás hivatalosan jövő hétfőn kezdődik. Egy-egy egyéni választókörzetben 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteni február 17. és március 3. között. Az országos és nemzetiségi listákat március 4-ig kell benyújtani.

A választási kampány hivatalosan február 15-én, szombaton kezdődik és a választás napjáig tart.

Jelentős törvényi változás egyebek mellett, hogy az április hatodikai választáskor már nem lesz kampánycsend a szavazást megelőző nap nulla órától a választás végéig.

Ezt eltörölték. De a voksolás ideje alatt vasárnap reggel hat órától este hétig nem lehet majd választási gyűlést tartani. Valamint a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül (közterületen) tilos lesz mindenféle kampánytevékenység!

Bizottság csak Újvárosban van, választási iroda viszont minden településen

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!