Hírek

2015.01.29. 19:10

Kiemelt rendőri ellenőrzés a gyalogátkelők környékén

Dunaújváros - Személyes tapasztalatunkat a rendőrség csütörtöki ellenőrzése is megerősítette, miszerint a városban siralmas a közlekedési morál, ami különösen igaz a gyalogátkelőhelyek környékére. A szerdai újabb baleset ennek tragikus nyomatékot is ad.

Gallai Péter

Mint megírtuk: a Vasmű út és a Babits utca kereszteződésében, a kijelölt gyalogátkelőhelyen gázoltak el egy várandós kismamát, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az asszony és a baba állapotáról a Szent Pantaleon Kórház főorvosa, dr. Eigemann Éva az alábbi tájékoztatást adta: „A gázolásos balesetben többszörös sérüléseket szenvedett, terhességének 36. hetében járó kismama súlyos életveszélyes állapotban fekszik kórházunk aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályán. Légzése, keringése az elvégzett beavatkozásokkal stabilizálhatónak látszik, a többszörös végtagtörések, koponya és mellkasi sérülések kezelése, ellátása zajlik. Sajnos a baba életét a sürgősen elvégzett császármetszés, valamint a másfél órás újraélesztési kísérlet sem tudta megmenteni.”

Fenti fotónk nem egyedi esetet örökített meg a Vasmű és a Kossuth utca kereszteződésében lévő zebránál, a gyalogosoknak sokan nem adtak elsőbbséget. A szabálytalankodók annyian voltak, hogy a rendőrök megállás nélkül állították félre és büntették meg, vagy jelentették fel a sofőröket (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Az ügyben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság folytat eljárást, a csütörtöki állapot szerint közúti baleset gondatlan okozása miatt folyik eljárás. Az elsődleges adatok szerint extrém gyorshajtás nem merült fel.

A kismama egyébként a négysávos úton - a Babits utca felől haladt a túloldalra - már a harmadikban járt, amikor elütötték, és nem volt másik jármű takarásában sem. Az eset nagy port kavart Dunaújvárosban, ismét rávilágítva a figyelmet a közlekedési morálra. Németh Miklós, a rendőrkapitányság közlekedésrendészetének osztályvezetője nem kertelt, elszomorítónak nevezte a helyzetet: - Idén eddig tizenhárom sérüléses baleset történt a városban és vonzáskörzetében, ebből kilenc gyalogoselütés, ennek jó része zebrákon, ami nagyon sok. Emiatt már a múlt héten elkezdtük az átkelők és azok környékének célirányos ellenőrzését, ebben elsőbbséget élveznek a négysávos utak. A szerdai sajnálatos eset csak rávilágított ennek szükségességére, így hasonló akciókra a továbbiakban is számítani kell.

Így volt ez csütörtökön is, amikor a Vasmű és Kossuth utca kereszteződésében lévő zebránál videókamerával rögzítették az elhaladó járműveket, aki nem adott elsőbbséget, azt pár száz méter múlva megállították. A szabálysértésért helyszíni bírság esetén tizenötezer forintos csekk és automatikusan hat büntetőpont járt. Aki nem ismerte el kihágását, az ellen szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök, ha itt is megállapítják felelősségét, ebben az esetben harmincezres büntetés jár a pontok mellé.

Portálunkon a balesetről szóló cikk miatt kisebb kommentháború alakult ki, amihez hozzászólt az elgázolt kismama nővére is: „Köszönöm mindenkinek a család nevében is az összes jókívánságot! A húgom sajnos még életveszélyben van, a kisbabája sajnos nem élte túl a balesetet! A húgomat és a babáját egy 6 éves kislány várta és várja haza...”



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!