Rácalmási program a zöldebb térségért

2017. április 21., 09:00 szerző: Körmendi Erzsébet fotós: Zsedrovits Enikő
komment
A megújuló energiák hasznosítása szempontjából térségi jelentőséggel bír az a rácalmási program, amelynek záró konferenciáját tegnap tartották a Jankovich-kúriában.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Rácalmás és magyar, valamint norvég partnerei számára lezárult egy tíz-tizenegy hónapos intenzív munkafolyamat, amelynek számos hozadéka van, és amely egy energiatudatos folyamat kezdetét is jelenti: minta, segítség azoknak, akik hasznosítani szeretnék a megújuló energiákat otthonukban, intézményükben, cégüknél.

Miklovich Péter településfejlesztési ügyintéző, dr. Györe Andrea jegyző, Schrick István polgármester, Savanyú Adrián, a Miniszterelnökség főosztályvezetője, dr. Hitesy Ágnes ügyvezető és Enger Alf Kristian, Elverun önkormányzati tanácsadója a konferencián
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Az óvodában február óta nem kellett bekapcsolni a gázt, geotermikus energiával fűtünk, és a konyhán, mosdókban használt meleg víznek is csak minimális részét kellett gázzal felmelegíteni. Zöldenergiás rendszer biztosítja az intézmény teljes ellátását, ami nagyon nagy szó. Ám Rácalmás számára nem csak ez a hozadéka a programnak, hanem az is, hogy megalapoztuk a jövőt. Megalkottuk ötéves energiastratégiánkat, amely minta lehet a zöldülni vágyóknak - mondta el Schrick István, Rácalmás város polgármestere azon a tegnapi konferencián, amely a Norvég Alap által támogatott program záró eseményeként összegezte a kisváros vállalását, ami az együttműködésen alapuló innovatív szolgáltatásfejlesztés volt, mégpedig az energiatudatosság növelése és a megújuló energiák elterjesztése érdekében. A Miniszterelnökségen kívül partner volt a megvalósításban Mezőfalva önkormányzata, a térség több cége, az Energiaklub, valamint a norvég Elverum és Stor-Elvdal önkormányzata. Ennek tükrében Savanyú Adrián, a Miniszterelnökség főosztályvezetője a megújuló energiák hasznosításáról, ezzel kapcsolatos szemléletváltásról és a Norvég Alap támogatásai rendszeréről beszélt.

 

A konferencián a tapasztalatokról és a további tervekről esett szó elsősorban. Boza Pál, a Cam Consulting Kft. ügyvezetője - akinek a norvég kapcsolat köszönhető - például a háztartási hasznosítás lehetőségeiről tartott prezentációt, Mezőfalvi példákat felsorakoztatva. Elmondta: lakossági kézikönyvet készítettek, az abban lévő ismeretanyag hasznos lehet bárki számára, akit ez a téma érdekel.

Enger Alf Kristián, Alverum önkormányzati tanácsadója

Schrick István ezt azzal egészítette ki, hogy a térségben egyedülálló kezdeményezésként létrehoztak egy energiamenedzsment ügynökséget: - Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy Rácalmáson a lakosság, a vállalkozások, de még az intézmények is csak most ismerkednek a megújuló energiaforrások nyújtotta lehetőségekkel. Bizonyára ez más településeken is így van. A legsürgetőbb teendő így az információhoz való hozzájutás biztosítása, a tájékoztatás. Az ügynökség segíteni tud az érdeklődőknek az energiahatékonysági beruházásokban, gyakorlati tanácsokkal szolgálhat.

Dr. Györe Andrea, Rácalmás város jegyzője

Ehhez megfelelő képzést kaptak a szakemberek a program keretében, információval, tudással vértezték fel őket, erről Király Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője tájékoztatta a résztvevőket. Ami pedig a partnerséget és a jó példákat illeti... Elverum energiahatékonysági tanácsadója, Enger Alf Kristián például azt hangsúlyozta: folytatni kívánják az együttműködést. Nagyon jók a tapasztalataik, kiválóak a partnerek, akik akartak tanulni, illetve akiktől lehet és érdemes tanulni.

Schrick István, Rácalmás város polgármestere

Dr. Györe Andrea jegyző átfogó képet adott a programban résztvevőkről, kitért például arra a komplex szervezeti auditra is, amelynek során kiemelt figyelmet szenteltek a nemek közti esélyegyenlőség biztosításának. Hangsúlyozva: "A nők és a férfiak arányos megszólításával, bevonásával szeretnék ösztönözni, hogy a családok jó példát mutassanak a gyerekeknek a környezettudatos szemléletet illetően, és tegyenek azért, hogy a jövő generációknak élhetőbb, zöldebb térségeket biztosíthassunk."

Körmendi Erzsébet

2017. április 21., 09:00 szerző: Körmendi Erzsébet fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...