Hírek

2014.11.28. 17:55

Ablakos üzlet: idős embereket vesznek rá szerződéskötésre

Dunaújváros - A törvényesség határán mozognak azok a vállalkozók, akik idős embereket vesznek rá szerződésre.

Pekarek János

Tucatjával jelentkeztek szerkesztőségünkben a panaszosok az elmúlt napokban, akik több, budapesti székhelyű, ablakok és ajtók cseréjével foglalkozó cégre tettek panaszt.

Jellemzően a régi városrészekben kopogtattak be, többnyire idős emberek ajtaján a cégek alkalmazottai. A maguk után hagyott, többször csak sajtcédulának nevezhető szerződések alapján két vállalkozást tudtunk elkülöníteni. Egyikük egy Budapest, XIV. kerületi, másikuk egy nagytarcsai vállalkozás. Nevüket azért nem írjuk ide, mert működésük megítélésünk szerint a törvényesség határán mozog de stílusokon, módszereiken kívül semmit nem tudunk a terhükre írni. Egyelőre. Több érintett család azonban már feljelentést tett ellenük a rendőrségen, az adóhivatalnál, és megkeresték a megyei békéltető testületet is.

Képünk illusztráció: fontos a jó ablak, de ne az ajtóban kössünk üzletet olyan bonyolult dolgokról, mint a korszerűsítés!

Kíváncsiak vagyunk a bejelentések eredményére!

Ami a stílust és a módszert illeti: a cég két-három alkalmazottja bekopog, az ajtót nyitó idős embernek pedig ajánlatot tesznek ablak-, illetve ajtócserére. Rendkívül határozott (vagy inkább agresszív?) fellépésükkel többnyire elérik, hogy a megrendelő , akinek pedig esze ágában sem volt ilyesmi, megrendeli tőlük egy-két ablak, vagy a bejárati ajtó cseréjét. Idézet egy A5-os formátumú Vállalkozási szerződés -ből: Meglevő nyílászárók hőkorszerűsítése, Euro-Strip eljárással. Vasalatok javítása, vasalatok beállítása, tokok tömítése, teljes lakásra, energetikai tanúsítvány kiállítása.

Ehhez elvittek húszezer forint előleget (a számlán rosszul írták a vevő nevét) majd nem jöttek vissza...

Másutt a közös képviselőre hivatkoztak a munka megrendelését alátámasztandó, és arra, hogy az EU-ban mindenféle előírásoknak kell megfelelni, s ezzel az idős embert megtévesztették. A számlán viszont az értékesítő olyan munkát tüntetett fel, amit a szerződés nem tartalmaz. Energetikai tanusítvány kiállítását is vállalták az előleg nyolcvanezer forint volt! Miután panaszt tettek, a vállalkozó levélben válaszolt: szerződésbontás esetén a felmérési és a szaktanácsadási díj összegét nem áll módjukban visszatéríteni.

Akadt olyan eset, amelyben a formanyomtatványra kézzel ráírták az üzletkötők , hogy Nem kötelező! majd aláíratták a megrendelővel. Innen kezdve természetesen a megrendelés, úgymond, érvényes...

Megint egy másik esetben azzal vittek el negyvenezer forintot egy idős asszonytól, előlegként, hogy ajtót, ablakot, párkányt cserélnek nála. Legalább meg is tették bár az új ajtóra szerelt elektronikus kitekintő-videórögzítő berendezéshez a mai napig nem hozták meg a digitális kártyát. Viszont újabb szerződést íratták alá a hölggyel két radiátor cseréjére, újabb előleg fejében...

Sorolhatnánk még. A lényeg, hogy ha bekopogó üzletkötők tesznek ajánlatot, ne engedjék be őket a lakásba, és főleg: ne írjanak alá semmit!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!