Hírek

2013.11.28. 18:15

Sokkoló jövőkép a vasműsök előtt

Dunaújváros - Átalakítják a vasmű foglalkoztatási alapítványát a tervek szerint: a mai igényekhez alakítva.

Pekarek János

Változtatásokat terveznek a Dunaferr Acél Alapítványánál, mondta el lapunknak  Borbély Zoltán, az ISD Dunaferr Zrt. Központi Üzemi Tanácsának (KÜT) elnöke.

Az alapítványt ugyanis sok kritika érte az utóbbi időben, jegyezte meg a KÜT-elnök. Az a vasműs, aki elveszíti munkahelyét, ám felmondás az alapítványnál történő elhelyezkedést vállalja, az eddigi szabályok szerint fél évig évig csak a volt fizetése nyolcvan százalékát kaphatta meg. Továbbá olyan munkát is el kellett fogadnia, ami a képzettségi szintje alatt van.

Borbély Zoltán elmondta: ha sikerül pénzt szerezni az alapítvány számára az Országos Foglalkoztatási Alaptól, akkor átalakíthatják az alapítványi szabályzatot a jövő hétre tervezett kuratóriumi ülésen. Mégpedig úgy, hogy az alapítvány keretein belül idő első félévében az itt foglalkoztatott emberek teljes korábbi fizetésüket megkapják, s a második félév során jusson nekik korábbi bérük nyolcvan százaléka.

Már ez is sok segítséget jelenthetne a munkahelyüket elveszítő korábbi vasműsök számára az átmenetben, jegyezte meg az üzemi tanács elnöke.

A másik tervezett, s talán az előbb említetthez hasonló fontosságú átalakítás az Acél alapítvány szabályzatában az lenne, hogy míg korábban az állástalanság nyomása alatt sokszor olyan munkát is kénytelen volt elfogadni az alapítvány állományba vett dolgozó, ami mélyen az ő képzettsége, szakértelme alatt volt. Ez nem csak lelkileg és anyagilag jelentett veszteséget, hátrányt, hanem a szakértelem pazarlásával is járt. A jövő heti ülés egyik tervezett pontja szerint ezután csak a képzettségének megfelelő szinten lehet foglalkoztatni az alapítványnál lévőket.
Számos más elképzelés is felmerült az alapítvánnyal kapcsolatban, Például az is, hogy aki talál munkát az alapítványnál töltött ideje alatt, azt bizonyos feltételek megléte esetén anyagilag is támogassák.

Az érdekvédők tájékoztató összejövetelt is terveznek a jövő hétre az állástalanság által fenyegetetteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!