Hírek

2015.09.20. 14:28

Adonyi szüreti mulatságok

Adony - A hagyományos szüreti felvonulás hagyományosan nagy sikert aratott Adonyban, kísérő rendezvényeivel együtt.

Pekarek János

Bár a szüret még javában zajlik, pontosabban szólva inkább a szüret két fele között vannak az adonyiak, lévén, hogy a fehér szőlő java már a mustkádakban forr, míg a kék (azaz vörösbort adó) szőlők többsége még a tőkéken várja az utolsó őszi napsugarakat, a cukorfokok növelésének reményében az biztos, hogy a szombati szüreti felvonulás hangulata semmiféle kívánnivalót nem hagyott maga után!

De hát nem is szombaton kezdődött a mulatság! Már pénteken délután szüreti pikniket rendeztek a város határában, a Kinizsi utcai régi piactéren. Ahol ugyan az ételről-italról minden résztvevőnek magának kellett gondoskodnia, de ez cseppet sem vont le a jó hangulatból, amit még igazi, mulatós zene is fokozott.

Az adonyi szüreti felvonulásra a régi vásártéren készülődtek az adonyiak: ott, ahol előző délután pikniket rendeztek a kisváros lakóinak (fent). Az uralkodó dizájn ezúttal a csikósruha volt a felvonulók számára

A szüreti felvonulás napján reggel kilenctől őszi vásár is zajlott a városközpontban, a piactér szomszédságában. Itt csupa finomságot és érdekességet vehetett az érdeklődő közönség igaz, az árusok newm voltak túl sokan. Akadt fenomenális sajt, kecske- és tehéntejből, többféle ízesítéssel, méz, narancsos és citromos is, kürtös kalács, szintén sokféle ízben, de találhattunk fonott kosarat, textilbábokat is a standokon.

De a legnagyobb izgalmakat az egész kisvárosban kétségtelenül a hagyományos szüreti felvonulás okozta! Vagy háromtucatnyi szekér és hintó, sok szóló lovas járta végig az utcákat, többnyire népviseletben, csikósruhában, vagy mai lovasöltözetben, zenekarral, énekelve.

A városszéli, félreeső utcákon kezdve egészen a városközpontig mentek a felvonulók, akiket tucatnyi helyen fogadtak a lakók süteménnyel, szendviccsel, üdítővel, borral, pálinkával, terített asztalokra kipakolt csemegékkel. A felvonulók pedig énekkel, tánccal köszönték meg a szíveslátást. A legjobban persze a gyerekek élvezték a felvonulást, felkéredzkedve a nyergekbe, vagy kiscsikókat simogatva.

Este, ha lehet, még tovább fokozódott a hangulat, mivel a művelődési házban este nyolc órától rendezték meg a hagyományos szüreti bált a város apraja-nagyjának.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!