Hírek

2013.06.13. 17:02

Adósságról és támogatásról a dunaújvárosi közgyűlésben

Dunaújváros - A közgyűlésben mandátummal rendelkező pártok képviselői köszönetet mondtak az árvízi helytállásért.

Körmendi Erzsébet

Az  ötezer lélekszám feletti önkormányzatok adósságát  részben átvállalja az állam. Kiszámították, hogy ez alapján Dunaújváros 10 milliárd 843 millió 491 ezer 672 forint támogatást kaphat. Az átvállalás technikai  végrehajtásához közgyűlési határozat meghozatala is szükséges - ez történt meg a közgyűlés csütörtöki, soron kívül összehívott ülésén.

Egyébként az árvíz miatti védekezés, pontosabban a költségekhez való mielőbbi hozzájárulás, valamint az Intercisa Múzeummal kapcsolatos, szintén halaszthatatlan döntés is indokolta a soron kívüli tanácskozást. Cserna Gábor polgármester, majd a testületet alkotó valamennyi párt képviselője elismeréssel szólt a dunai ár elleni védekezésben helytállókról, megköszönte a munkát.

A megyék, a megyei jogú városok, a kisvárosok mellett valamennyi hazai önkormányzati szövetség elnöke felhívással fordult a településekhez, és azt kérte, hogy mindenki erejéhez mérten, lakosságarányosan - lakónként 50-100 forinttal - járuljon hozzá az árvízi védekezés költségeihez. Ezt Dunaújváros maximálisan teljesítette, ugyanis a 100 forintos plafont szavazta meg a közgyűlés, ami 4 millió 869 ezer forint hozzájárulást  jelent.

Az Intercisa Múzeum működési engedélye lejár június 30-án. A Római Kőtár és a Katonai Fürdő működéséhez is engedélyt kell kérni a kulturális ügyekért felelős minisztériumtól. Ugyanakkor létszámbővítésre van szükség ahhoz, hogy az új engedélyt a fenntartó megkérje. A közgyűlés engedélyezte, hgoy a múzeum közalkalmazotti állománya egy muzeológussal bővüljön január 31-ig  az új állás nem igényel többlet támogatást az önkormányzattól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!