Hírek

2016.11.25. 20:00

Adventi ünnepségek - Hagyománytisztelet, kultúra mindenütt

Hétvégén van az első adventi vasárnap: összeállításunkban a helyi és a környékbeli eseményeket vesszük sorra.

Balla Tibor

Rácalmás

Impozáns betlehem teszi teljessé Rácalmás ünnepre készülését. A betlehemet ebben az évben is a Manóvár Óvoda és Bölcsőde dolgozói készítik. A szimbolikus építmény átadó ünnepsége rövid műsor kíséretében advent első vasárnapján, november 27-én 16.30 órakor lesz a Millenniumi parkban.

Mezőfalva

A hagyományok szerint a Piac tér az első adventi gyertya meggyújtásának helyszíne. November 27-én, vasárnap 15.30-ra várják a karácsonyra készülődőket. Kristofory Valter katolikus plébános és Nagy Richárd református lelkész adventi gondolatai után a civil szervezetek látják vendégül a megjelenteket.

Daruszentmiklós

A Barátságháznál 16 órakor kezdődik a gyertyagyújtás programja vasárnap. Előtte a hagyományos süteménysütő verseny eredményeit hirdetik ki, kóstolóval egybekötve.

Pénteken délután a Petőfi iskolában is készült az adventi koszorú, a pedagógusok és a diákok közös munkájával. Bálint Judit (balról a második) mellett Vajai Martin, Kiss Jázmin és Gálosfai Tímea Fotó: Ady Géza

Kisapostag

Ma, november 26-án, szombaton adventi vásárt tartanak az önkormányzat előtti téren. Vasárnap szintén az önkormányzati épület előtt délután öt órakor gyújtják meg a helybéliek az ünnepvárás első gyertyáját.

Előszállás

Az előszállásiak Mikulás-futásra gyülekeznek november 27-én, vasárnap reggel a Tájháznál. A gyülekező és regisztráció 8.45 órakor lesz. 9 órakor meggyújtják az adventi koszorún az első gyertyát, utána süteménnyel, teával készülnek a nagy útra. A kocogók ugyanis 9.15 órakor indulnak át Nagykarácsonyra - az utat biciklivel is megteheti bárki, a korábbi évekhez hasonlóan. A futók a nagykarácsonyi templomhoz érkeznek meg, ahol megnézik a betlehemi műsort, majd átsétálnak a Mikulásházhoz.

Nagyvenyimen

Több napos programra készülnek a nagyvenyimiek. Az idén először egyszerre, november 26-án, szombaton 9 órakor egy időpontban készítik az adventi koszorút és a községi betlehemet. Az iskolába és az Altomünster parkban a Barátság kő mellé várják a segítőket, ünneplőket. Vasárnap 16 órától az iskolai tornateremben a nagyvenyimi Nefelejcs Óvoda műsora, adventi vásár, vendéglátás és végül 17 órakor a Barátság kőnél gyertyagyújtás fejezi be az első, karácsonyt váró napot.

Nagykarácsony

Vasárnap délelőtt 10 órakor a Mikulásháznál ünnepi köszöntő és advent első fénye várja az embereket.

Adony

Advent első vasárnapján 17 órakor a városháza előtti téren rendezik meg az adventi koszorú ünnepséget. Ekkor fényfestéssel díszíti a városházát a Night Projection csapata. Koncertet ad Kegye János pánsípművész.

December 3-án 15 órakor kiállításmegnyitó lesz Boldog József fotóiból. December 10-én 15 órától adventi vásár a művelődési ház mögötti téren. December 18-án 16 órakor városi karácsonyi műsor a művelődési házban: fellép a Gyöngyvirág női kar, a Lélekmentők kórus, a helyi általános és művészeti iskola diákjai, s bemutatják a 2017-es adonyi kalendáriumot is.

Dunaföldvár

Vásárnyitással kezdődnek a Földvári Advent rendezvényei november 27-én, vasárnap 15 órától a Béke téren. A vendéglátók a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesületének tagjai, akik teát, forralt bort és zsíros kenyeret kínálnak, illetve egy pékség jóvoltából süteménykóstolás is lesz. A Duna-Túra egyesületi épületében (a volt gyógyszertár helyén) pedig kézműves foglalkozást tartanak a tájház projekt keretében Csomagoljunk ajándékot hulladékból címmel. A gyertyagyújtás előtt, 17 órakor áldást mond Szilágyi János református lelkész, majd az általános iskola felső tagozatosainak és az óvónőknek a műsora következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!