Hírek

2017.07.14. 15:20

Aggódunk a gólyánkért - Egyértelműen sérültnek látszik, azonban nem hagyja befogni magát

DUNAÚJVÁROS Jó jel, ha sokan törődnek a sérültnek látszó gólyával: aki az állatokkal törődik, az az emberekkel is...

Pekarek János

Mostani telefonálónk, Szakács Dénes szenvedélyes horgász, s mint ilyen: természetszerető ember. A horgászoknak különben is régi, kedves ismerősei Gyuri (Samu) gólya - „aki" azonban mostanra nagyon leromlott állapotba került Szakács úr beszámolója szerint: már fehér tollazatát is alig-alig lehet megkülönböztetni a feketétől, csak szenvedve képes felszállni, egy lábról.

Szakács úr kifejezte aggodalmát, hogy Pentele gólyája (ami egyben az egész városé) esetleges pusztulása után egy természeti színfolttal és érdekességgel, örömteli látvánnyal kevesebb marad a városban: ha elpusztul a gólya, párja nem áll össze másikkal, a fészekbe másik gólyapár sem költözik.

Ő is, mások is megpróbálták megfogni a gólyát - amelynek azonban sérülése ellenére annyi ereje van, hogy húsz lépésnél közelebb nem hagyja magát megközelíteni, mindig odébbröppen.

A felvétel még május végén készült a gólyáról a szabad strandon, egy hét végi reggelen, nyugodt, békés környezetben, úgy húszméteres távolságból Fotó: Amatőr

Mivel a közelben, Székesfehérváron működik egy vadmadárkórház, amely már sok bajbajutott állaton segített, felhívtuk az intézményt - amely az ügyeleti telefonszámán hallható gépi bejátszással arról tájékoztatja a hívót, hogy hogyan kell a sérült, beteg madarat óvatosan, lehetőleg védőkesztyűben kellő méretű papírdobozba helyezni, majd a kórházba szállítani. Ezzel még csak-csak megbirkóznának a gólya barátai - hanem éppen a legkritikusabb részhez, a befogáshoz nem ad tanácsot az intézmény.

Létezik a Magyar Madártani Egyesületnek egy Fejér megyei csoportja - elnöke, titkára telefonon sajnos elérhetetlennek bizonyult, e-mailben is bejelentkeztünk náluk, segítségüket kérve: talán még nem lesz késő.

Az Első Magyar Állatjogi Alapítvány vezetője, Létai Attila nem látja olyan tragikusan a helyzetet, mint mi. Azt mondja: ha a gólya képes repülni, táplálékért járni, felszáll a fészkére, az emberek elől el tud menekülni, akkor az az állat nagy valószínűséggel nem szorul segítségre.

Ám az emberemlékezet óta Pentele központjában álló fészek mostanában mintha elhagyatott lenne: ki is zöldült, ami a gólyák ismerői szerint rossz jel. Azt jelenti, hogy a fészek gazdátlanná vált.

Reméljük, nem történt semmi jóvátehetetlen.

A FEHÉR GÓLYA

Fehér gólya (ciconia ciconia): hazánkban mintegy ötezer pár költ. Nálunk nedves síkságok, dombvidékek lakója, Afrika trópusi tájain telel. Kétéltűeket, pockokat, egereket, rovarokat fog, de sok gilisztát is eszik.

Költési ideje áprilistól júliusig tart. A szülők 33-34 napig felváltva kotlanak, a 3-4 fióka 55-56 napig marad a fészekben.

Magyarország talán legismertebb, közkedvelt madara, népmesék, mítoszok szereplője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!