Hírek

2015.05.25. 15:37

A májusi eső valóban aranyat, de fél tonnát biztosan ér...

Dunaújváros - Az utolsó pillanatban érkezett az eső a mezőgazdaság számára. Ritka eset: most minden gazda örül!

Pekarek János

Régen hallottuk ilyen felhőtlenül nyilatkozni Márkli Jánost, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjét. Illetve, éppen, hogy nem felhőtlenül: örömének oka teljesen egyértelműen a felhős, esős időjárás volt!

- Az elmúlt héten több mint negyven milliméternyi eső esett a város környékén, ráadásul nekünk, mezőgazdászoknak ideális módon: lassú, áztató esőként! - kezdte a lényeggel az ágazatvezető. - Van öröm, egy szót nem szólhatunk! Tegnap körbementem, végignéztem a határt: hihetetlenül kedvező változásokat láttam! Felüdültek a növények, ez az esős időjárás most, az utolsó pillanatban még sok mindent helyretesz. Nem hiába mondják, hogy a májusi eső aranyat ér! A kalászosok is felélénkültek, szemesednek, a repce is jól fejlődik. Ez az időjárás most mindennek jó! Nem túlzás azt mondani, hogy ez az esőzés fél tonnákat jelenthet hektáronként a termésátlagban. Igaz, hogy a gyomok is felélénkültek, de majd az esők után egy plusz gyomirtással ezt viszonylag könnyű lesz kezelni.

Márkli János örömének teljes megértéséhez elég, ha visszautalunk legutóbbi szokásos, múlt hét elején közölt mezőgazdasági helyzetjelentésünkre. Akkor csupa rossz hírt hallottunk: gyakorlatilag a mostani kép ellenkezőjét.

A növények tikkadtak, csak a gyomok bírták jól a szárazságot. A repce oldalhajtásai ki sem virágoztak, a búza igen alacsonyra nőtt, a számítások szerint jelentősen előrébb került az aratás várható kezdete. Összefoglalva: idén semmiképpen sem várható rekordtermés, szólt a múltheti jelentés.

- Az utolsó pillanatban jött ez az esőzés! - hangsúlyozta most Márkli János. Aki hozzátette: ritkán van olyan a mezőgazdaságban, hogy minden gazda egyszerre örül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!