Hírek

2014.02.21. 15:50

Ahogyan a diákok elképzelik a falut

Előszállás - Farkas Imre polgármester közmeghallgatáson számolt be a múlt évben történtekről, és elmondta az idei terveket csütörtökön este a művelődési házban.

Körmendi Erzsébet

Farkas Imre minden részletre kiterjedő beszámolót tárt az előszállásiak elé a közmeghallgatáson. A kivetítőn nemcsak adatokat láthattak arról, hogy mire mennyit költöttek a múlt évben, hanem a fejlesztések, közösségi programok fotókon is visszaköszöntek a vetítővászonról. A polgármester elmondta, hogy kicsivel több mint 230 millió forintból gazdálkodtak tavaly, iparűzési adóbevételük 25 millió forint volt, ami községi szinten nem rossz. Az év utolsó napján még 12 millió 616 ezer forint volt az önkormányzat számláján, úgy, hogy addigra minden ki volt fizetve, a bérek is. Ez pozitív eredmény, mert nullával vették át a kasszát, és tizenötmillió forint hitelt kellett kigazdálkodni ezt visszafizették és most nincs hitele, tartozása az önkormányzatnak.

Közel huszonötmillió forintot költöttek a településre a múlt évben. Játszóteret építettek, sövényvágót és fűnyírót, kisteherautót vásároltak, Hagyó Kovács Gyula szobrot állítottak és avattak, költöttek gázkazánra a háziorvosnál, nyílászárókra a rendőrlakásban, óvodai játékokat vettek, buszmegállót építettek, járólapozták a fogorvosi rendelőt, urnafalat alakítottak ki és rendbe tették a temetőt, az utakat, hirdetőtáblákat helyeztek ki, előkészítették a csatorna beruházást. Biztosították a nőgyógyászatot, a gyermekorvosi szakrendelést, a szűréseket. Pályázati sikerként a játszóteret, a falunapi rendezvényt, a szoborállítást és a csatornázást említette a polgármester. Hozzátette, számos fejlesztés, mint például a főutca melletti fasor kialakítása, padok, kukák kihelyezése, a kereszt helyreállítása, a Macska-híd rendbehozatala csak a lakosság összefogásával, közösen valósulhatott meg, amit megköszönt Farkas Imre.

Idén tervezik nyílászárók cseréjét, befejezik a híd felújítását, elkezdik a ravatalozó rendbetételét, járdalapokat vásárolnak, ezekből bárki vihet el, ha kicserélné a háza előtti lapokat, a régieket pedig beviszi a hivatalba, mert azokat még felhasználnák olyan helyekre, ahol most csak földes gyalogösvény van. Pályázati támogatásból a csatornán és a nyílászárókon kívül világháborús emlékműben, helyi védettségű épület helyreállításában, lélekharangban és további szoborban gondolkodnak. Tervezik a sportöltöző játékos kijáró felújítását, utcai bútorok kihelyezését, jó esten további buszmegállót építenének, tanösvényt alakítanak ki az óvoda mögött és megtartják a hagyományos rendezvényeket.

Kérdések között buszmegállókkal, és tömegközlekedéssel kapcsolatos gondjaikban kértek segítséget a lakók. Szó volt padok és szemetesek kihelyezéséről, valamint a helyi fiatalok neveléséről, szabadidős programjairól.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!