Hírek

2014.04.03. 19:05

A szavazókör bejáratától 150 méterig tilos korteskedni, de utána...

Dunaújváros - Az április hatodikai lesz az első választás, amikor nem lesz kampánycsend a voksolás napján.

Körmendi Erzsébet

Dr. Orbán Zsuzsanna kéri: mindenki írja majd alá a szavazókörben a névjegyzéket (Fotó: Ónodi Zoltán)

A szavazókörökben természetesen a maximális tisztaságot várnak el a törvényalkotók. Ennek érdekében ott például csak a választási szervek által biztosított tollak, papírok, nyomtatványok használhatók. A szavazatszedő bizottság tagjai nem használhatnak semmilyen olyan eszközt, amely alkalmas hangrögzítésre. Az önkormányzat által delegált három tag nyitástól kezdve egész nap nem hagyhatja el a szavazókört, aki közülük élni szeretett volna a választási jogával, az kérvényezte, hogy áthelyezéssel ott szavazhasson, ahol reggeltől estig tartózkodik.

A szavazatszámláló bizottságok az elnökön és a helyettesen kívül még egy önkormányzati tagból, a jegyzőkövvezetőből, a pártok delegáltjaiból állnak. Dunaújvárosban jellemzően a Fidesz-KDNP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, valamint a kormányváltók (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) képviselteti magát a szavazókörökben. A pártdelegáltak egyébként a választás végén már a szavazókörben kérhetnek jegyzőkönyvet.

Dr. Orbán Zsuzsanna, Dunaújváros megbízott jegyzője, a választási iroda vezetője arra kér minden választót, hogy írják alá a szavazókörben a névjegyzéket, illetve a mozgóurnát igénylők a mozgóurnás jegyzéket, mert különben nem szavaznak. A névjegyzék aláírásával azt kell igazolni, hogy átvették a szavazólapokat.

A szavazókörben, és a bejárata előtti 150 méteren belül tilos a kampányolás. A százötvenegyedik méternél viszont már ott állhatnak a pártok aktivistái, jelöltjei és korteskedhetnek.

Mindenki két szavazólapot kap. Egyiken az egyéni képviselőjelöltre vonatkozót, valamint egy pártlistásat, vagy nemzetiségi listásat. A pártlistán azt a szervezetet kell megjelölni, amelyet szeretnének az országgyűlésbe bejuttatni. Aki kérte, hogy nemzetiségiként voksolhasson, az nem kap pártlistás szavazólapot, hanem a saját nemzetiségének szerezhet kedvezményes parlamenti mandátumot a nemzetiségi listán. Dunaújvárosban összesen kilencven nemzetiségi szavazói kérvényt regisztráltak. A ruszinok voltak a legaktívabbak: kilencvenből hatvanhatan ruszinként szeretnének voksolni vasárnap.

Ha valaki elrontja a szavazólapot, szavazólapfajtánként egyszer kicserélheti azt, az urnába dobás előtt. A városban lesz egy különleges, átlátszó urna a városháza B-épületében, oda azok dobhatják a szavazatukat, akik a levélben voksolást választották.

Minden településen legalább egy akadálymentes szavazókörnek kell lennie, hogy a mozgásukban korlátozottakat nem érje hátrány. Dunaújvárosban több is van: Aranyalma Óvoda (2-es szavazókör), városháza B-épület (5-ös), Dunaferr szakközépiskola villamos tagozat (7-es és 15-ös), Rudas középiskola (10-es), Móra iskola (12-es), MMK (14-es), Vasvári iskola (24-es), Dunaújvárosi Főiskola (25-ös és 26-os), a DF Kerpely kollégiuma (27-os), valamint a Napsugár Óvoda (38-as).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!