Hírek

2015.09.10. 13:44

Akár kirándulók találkozóhelye, iskolai tananyag is lehet a tanúfa

Mezőfalva – Valamikor két sorban álltak ott a tölgyek, mára csak egy maradt hírmondónak – megvédik a kipusztulástól.

Horváth László

Ménes majorban van egy nagyon öreg kocsányos tölgy. Ősrégi mezőfalvi térképeken már szerepel. Egyes becslések szerint több száz éves is lehet, de a falualapítás idején biztosan megtalálható volt a területen. Az öreg fát nemrég a mezőfalvi önkormányzat körbekerítette, a napokban pedig táblát is kihelyeztek, amellyel minden arra járó tudomására hozzák védettségét.

Kedden délután indult a kocsioszlop a Ménes majorban található tölgyfához, hogy a már korábban kialakított kerítésen belül elhelyezzék az önkormányzati védelemről szóló táblát. Erdészeti szakemberek, képviselők és civilek gyűrűjében Sebestyén János erdőmérnök tartott szakmai tájékoztatót.

Erdészeti szakemberek, képviselők és civilek helyezték el az önkormányzat védettséget kinyilvánító tábláját az „Öreg Hölgy” mellett (Fotó: H. L.)

– Legalább kétszáz évre tehető a tölgy kora, pontos információt egy ultrahangos vizsgálattal lehet nyerni. A fában – a látható száraz ágak ellenére – még igen aktív a sejtek folyadékszállítása. A meglévő lombozat haragos zöld részei és az új hajtások jól mutatják a növény élni akarását. Sajnos a környező földek vegyszerezése nem tett jót a gyökérzetnek, ezért is fontos a fa körül kialakított védelmi vonal. Amennyiben meg tudjuk őrizni az egészségét, akkor ha száz évig talán már nem is, de még több évtizeden át állhat mostani helyén – hangzott el a mérnöki felmérésben.

Márok Csaba Mezőfalva polgármestere az önkormányzati szerepvállalásról beszélt: – A fa körüli kétszáz négyzetméteren földcserével próbáljuk pótolni a szükséges erdei talajt, és a kormeghatározást is elvégeztetjük. Valamikor két sorban álltak itt a tölgyek. Mára csak ez az egy maradt. Akár falualapító tölgynek is nevezhetnénk. Kirándulóhelyként, vagy iskolások természetvédelmi foglalkozásának is megfelelő környezet lehet az öreg fa alatti árnyékos rész. A fa bútoripari, vagy tüzeléstechnikai jelentőségét a mai időkre teljesen elvesztette, eszmei értéke azonban milliós nagyságra tehető! – emelte ki a polgármester a jelenlévők előtt. A szakmai ismertetők után elhelyezték a védettséget tanúsító táblát, majd a jelenlévők egy csoportja jelképesen átölelte az öreg tölgy törzsét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!