Hírek

2013.09.12. 17:20

Akiket a mozdony füstje...

Alaposan megváltozott a rácalmási vasútállomás környéke két nap alatt. A városvédők beváltották az ígéretüket: csinosítanak.

Körmendi Erzsébet

Nagy erőkkel, munkagéppel felvértezve vonult fel a Rácalmási Városvédő Egyesület szerdán reggel a vasútállomásra. A MÁV szakembereivel egyeztették a feladatokat és azt, mire kell figyelni a munkálatoknál, mert nem szabad elfelejteni: a vasút veszélyes üzem. Nagy Lajos főpályamester is részt vett a megbeszélésen, és lapunk kérdésére válaszolva elmondta, a MÁV vezetése örül a városvédők kezdeményezésének, hiszen segítségükkel használatra alkalmasabbá tudják tenni a rácalmási vasútállomást.

A folyamat nyár elején egy levélváltással kezdődött: Bodnár Sándor egyesületi elnök megkereste a vasúttársaság vezérigazgatóját, mert az állomás épülete és környezete igen lepusztult állapotban van, s ez elborzasztja az ide érkező vendégeket. E kedvezőtlen körülményeknek különleges jelentőségük lett volna a hónap végén, az országos hírű jubileumi, tizedik tökfesztivál idején, amikor a vendégek egy része vasúton érkezik. Az egyesületi elnök felhívta a figyelmet, egyúttal segítséget is kért ennek az állapotnak a megváltoztatására és megígérte, hogy természetesen a városvédők is szívesen részt vesznek a csinosításban.

A MÁV vagyonkezelőjének válasza szerint is indokolt az állomásépület tatarozása. A vasúttársaság erre az évre tervezi az épület helyreállítását - írták a levélben - , és a környezet rendezését, szépítését, a hulladékok összegyűjtését, a zöldfelület gondozását kérték a városvédőktől.

Az elmúlt hetekben, napokban ismét megmutatták a rácalmásiak, hogy gondos vasútállomást szeretnének, és tesznek is érte. Az elmúlt hetekben az önkormányzat munkagépekkel és dolgozókkal levágatta a bekötő út mellett megnőtt fák behajló ágait, és az árokparton sincsenek már derékig érő gazok.

Az épület környékén pedig szerdán kezdték a nagy rendrakást. A városvédő tagokon kívül Finta János és Gyöngyösi László sokat dolgozott, és a MÁV-tól is minden segítséget megkaptak. Látványos lesz a változás. Markolóval tövestől szedték ki a bokrokat a déli és a nyugati oldalon. A forgalomirányító és a sínek közötti elgazosodott, tarackosodott, elhanyagolt részt legyalulják, virágágyásokat alakítanak ki, és a gyalogösvényeket murvával szórják fel, hogy szépen mutasson a terület. A padokat is felújítják, és egy helyreállított régi mozdonyt is szeretnének oda kiállítani, hogy az utasok kiüljenek és gyönyörködjenek, a gyerekek rácsodálkozzanak a vasútra. Mint régen.

Németh György csákánnyal indul a bokros részre kiszedni a földből a nagy köveket. Háttérben kollégája, Németh György dolgozik. Bodnár Sándor, a városvédő egyesület elnöke (kis képen) mutatja: a vasútállomás előtti kopár területen virágágyások lesznek



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!