Hírek

2014.10.10. 15:20

Aktualizált Neonbéke Bécsben

Dunaújváros Az elmúlt hétvégén zajlott térségünk legnagyobb művészeti vására a bécsi Viennafair, amely főként a kelet-közép- és délkelet-európai régió művészetére és alkotóira fókuszált.

Szabó Szabolcs

Az idei kiállítás és vásáron 25 ország galériájábnak kínálatából csemegézhettek az érdeklődők. A Népszabadság munkatársának, Rutenberg Olgának cikke szerint az idei Viennafair egyik fontos látványossága Várnai Gyula neoninstallációja volt. A Dunaújvárosban élő alkotó lapunknak elmondta, valóban sok érdeklődőt vonzott az installáció, amely egy korábbi munkájának átdolgozása, aktualizálása.

Várnai még 2008-ban a Public Art pályázatra készítette el a Neonbéke című alkotását. A Te itt áll című kötetben Frazon Zsófi így írt az idősebb dunaújvárosiak számára többszörösen is ismerős köztéri neoninstallációról: ...a Neonbéke című alkotás egy neonfelirat rekonstrukciója. Az ötvenes években épülő, majd a hatvanas években csinosodó dunaújvárosi belvárosban egymás után jelentek meg a kereskedelmi, dekorációs vagy propaganda célú neonfeliratok és neon figurák. A Békét a világnak! fehéren világító szöveg az olajágat tartó szálló galambbal a belvárosi gyógyszertár toronyépületének tetején volt annakidején. Várnai Gyula ezt az egykor emblematikus városképi elemet készítette el arányosan kicsinyített formában, hajlítható világító műanyag cső felhasználásával. A Neonbéke rekonstrukció teret enged a szimbolikus tartalmak és a vizuális emlékek újraélésére és újragondolására, a privát és a nyilvános szféra saját életen, és saját várostörténeten keresztüli összekapcsolására. A mű így nemcsak eszköze, hanem egyben a terepe is ennek a sajátos - személyes és lokális - emlékezetmunkának.

A Neonbéke 2008 és 2010 között több magyar városban is látható volt, de nagy sikert aratott a 2009-es Sziget Fesztiválon is.

- Több oka is volt, hogy elővettem és újragondoltam ezt az alkotást, de főként az orosz-ukrán konfliktusra reflektál. A békegalamb-motívum alatt oroszul olvasható a Békét a világnak felirat: Miru mir, és természetesen jóval kisebb, mint a 2008-ban készített Neonbéke - tette hozzá a Munkácsy-díjas alkotó. A Viennafair kiállítás és vásáron több magyar galéria is részt vett. Köztük volt a Várnai munkáival is foglalkozó acb galéria, amely a dunaújvárosi művész több munkáját is bemutatta. Az új alkotások egy része idén márciusban már látható volt a KMI-ben rendezett kiállításon is. Várnai mellett a dunaújvárosi születésű Kaszás Tamás munkái is szerepeltek a Viennafair vásáron.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!