Hírek

2015.05.29. 17:31

Alabert Zsuzsa Ericsson-díjas!

Dunaújváros - Külön ünnepséget rendeztek a Rudas középiskolában pénteken egy rendkívül népszerű tanáruknak.

Pekarek János

Nem mindennap jár az ember a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében, sajnos. Legfeljebb akkor, ha akadémiai székfoglalót olvas fel.

Vagy akkor, ha átveszi az Ericsson-díjat!

A svéd világcég magyar érdekeltsége, az Ericsson Magyarország Kutatás-Fejlesztési Igazgatóság 1999-ben alapította díját a matematika és a fizika tantárgyakat általános és középiskolában tanító tanárok számára. Minden évben nyolc pedagógust díjaznak ezzel: négyet-négyet mindkét tantárgyban. Közülük is kettőt-kettőt a tehetséggondozásért, illetve a tárgyak népszerűsítésért.

Idén a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium tanára, Nyerkiné Alabert Zsuzsanna Ágnes kapta a fizikai Ericson-díjat s bár mind a tehetségek neveléséért, mind a tárgyak népszerűsítéséért nyugodtan odaítélhették volna neki, végül is a fizika népszerűsítéséért vehette át a kitüntetést az akadémián Éry Gábortól, az Ericsson Magyarország vezérigazgatójától, Beskid Vilmostól, a cég hazai kutatás-fejlesztési igazgatójától és Őexcellenciája Niclas Trouvétól, Svédország budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövetétől.

Ilyen díjat Dunaújvárosban eddig ketten kaptak: Kobzos Ferenc és Kispál István.

A mostani kitüntetett, akit a legtöbben Alabert Zsuzsaként ismernek, kémiai és fizikai természettudományi diplomával és kollégái szerint is kiemelkedő szakmai, pedagógiai felkészültséggel rendelkezik. Amely átlagon felüli munkabírással párosul. Ráadásul folytonos megújulási készség is jellemzi: ahogyan a Rudas igazgatója, Szemenyei István fogalmazott az iskolában a kitüntetés alkalmából rendezett ünnepségen: mindig valami új trükkön töri a fejét, hogyan lophatná tanítványai fejébe és szívébe a fizikát. De nem csak a tehetséggondozást tekinti feladatának: ugyanígy szívügye a rászoruló tanulók felzárkóztatása is. A tanárnő szerteágazó személyes kapcsolatai révén diákjai sok-sok helyszínen, sokféle, érdekes programon keresztül szerezhettek természettudományos tapasztalatokat, vagy mutathatták meg a bennük rejtőző tudást, jellemezték köszöntőjükben Alabert Zsuzsát tanártársai és a szülői szervezet vezetői.

Szinte felsorolhatatlan, milyen területeken dolgozik, tanít, vagy ír tan- és szakkönyveket! Például kollégáival tanulmányt írtak az interaktív tábla tanításban való sikeres alkalmazásáról. Elve az, hogy minden tanulót el lehet és kell juttatni az eredményes szintig, csak végső esetben szabad pótvizsgára utasítani.

Igaz, hogy alaptárgyai nem tartoznak a Rudas fő profiljához, de például áruismeret tárgyat, vagy viselkedéskultúra és kommunikációs tréninget is oktat. A természettudományos ismeretek blokk kísérleti oktatását is ő szervezte meg az iskolában, diákköröket, szakköröket vezet, ismeretterjesztő kirándulásokat szervez.

Ám mindennél többet mond az a szeretet, ahogyan tanítványai köszöntötték őt  az iskolában...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!