Hírek

2014.04.23. 14:05

Alacsony most a Duna

Dunaújváros - Alacsony a Duna vízállása - ám Szerbiában árvízvédelmi készültséget rendeltek el a napokban.

Pekarek János

Mondhatni drámaian kevés a víz a Dunában hetek óta. Annak ellenére is, hogy az utóbbi napokban emelkedett a vízállás - igaz, csak néhány centiméterrel.

Az előrejelzések sem kecsegtetnek nagy vízzel a közeljövőre nézve, a lassú vízszintemelkedés ellenére sem.

Viszont elég meleg a víz...

Ez a félig szárazra került csónak az öbölben mutatja a helyzetet (Fotó: Ady Géza)

Fürdésre ugyan alkalmatlan a víz a Dunában: nem csak az alacsony vízállás miatt, hanem azért is, mert a folyam hőmérséklete Dunaújvárosnál 12,7 Celsius fokos: de ez az elmúlt napok időjárásához képest még egészen kellemesnek mondható. A folyam vize azonban szinte katasztrofálisan alacsony: kedden reggel még 22 centimétert mértek a városi vízmércénél a Hydroinfo adatai szerint, és este is csak 27 centiméteres volt a vízállás. Szerdán reggel pedig a lassú emelkedés ellenére is csak 33 centimétert mutatott a vízmérce a városnál. Az előrejelzés grafikonjai szerint lassú, de kitartó vízállásemelkedésre számíthatunk a Dunán a hónap végéig. Ennek ellenére sem kell áradásra számítani – holott a Duna egyes szerbiai szakaszain a hírek szerint elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Nyilván az ottani hegyekben esett csapadék miatt: a tőlünk levonuló vízmennyiség ugyanis aligha indokolná ezt. Az előrejelzések szerint április 29-ig a legjobb esetben is csak 100 centiméterig emelkedik a Duna vize.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!