Hírek

2016.03.24. 15:46

Alapos „alvázmosást” kapott a Pentele híd

Dunaújváros – A héten három napon keresztül mosták a Pentele híd alsó szerkezetei elemeit, ezeknek ez volt az első ilyen alapos tisztítása a 2008-as átadás óta.

Gallai Péter

Három napon keresztül mosták az M8-as autópálya Pentele hídjának alsó elemeit, amihez egy speciális darura is szükség volt 
Fotó: Soltész Gyula

Hétfőtől szerdáig alapos alsó mosáson esett át az M8-as autópálya dunaújvárosi átkelője, amit a téli üzemeltetési szezon utáni tisztítás keretében végzett el a Magyar Közút Nzrt. kezelésében lévő átkelőn egy külső vállalkozó.

– A dunaújvárosi mérnökség által végzett, a híd felszerkezetét érintő mosás majd áprilisban lesz, azt a saját gépeinkkel végezzük, viszont olyan gémkinyúlású darus járművünk nincsen, amivel az átkelő szekrénytartójáig, a híd alá is elérünk – mondta el lapunknak Soltész Gyula, a mérnökség vezetője.A szakember hozzátette, hogy az éves, szokásos takarítás keretében a felszerkezet mellett azokat az oldalsó elemeket tisztítják meg, amelyek érintkezhetnek a sólével és permettel. Az alsó részeken az átadás óta ilyen szintű takarítás még nem volt.A munkák révén a Magyar Közút szakemberei közelről is szemügyre vehették ezeket a részeket, ugyanis a féléves hídvizsgálat során felfedeztek foltokat a festésen, de lentről nem tudták eldönteni, hogy az kosz, vagy kezdődő korrózió, egyéb hiba.

– Sajnos utóbbiról van szó, tenyérnyi nagyságú felületi leválásokkal találkoztunk az alapozó és a festékréteg között. Ezeket fényképekkel dokumentáltuk, s természetesen a kivitelező felé ezt jelezni fogjuk kérve, hogy végezzék el saját költségükre a javításokat. Ugyanis tízéves szavatossági idő van az elvégzett munkákra, amit most érvényesíteni szeretnénk – tette hozzá Soltész Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!