Hírek

2014.04.22. 17:25

Windows XP: a diadalmas út véget ért

Dunaújváros - Megélénkült a számítástechnikai üzletek forgalma, sorra keresik fel a régebbi XP operációs rendszerű gépek tulajdonosai őket.

Bajusz György

Cselényi Zoltán számítástechnikai műszerész a szervizben egy asztali számítógépet vizsgál

Aki számítógépet használ, akár otthon, akár a munkahelyén és nem a legújabb operációs rendszert használja, hanem a Microsoft Windows XP-t amely 2001. október 25-én jelent meg, annak komoly fejtörést okozhat a redmondi vállalat 2014. április 8-án megszűnt XP támogatása.

Ezzel a lépéssel a Microsoft magára hagyta a felhasználókat, nem lesz több frissítés, biztonsági foltozás.

A vállalatoknál szerencsére az informatikai részlegek felkészültek, több helyen lecserélték az asztali számítógépeket, s laptopokkal látták el a dolgozókat, illetve ha a hardver megfelelő volt akkor operációs rendszert frissítettek.

Viszont az otthoni felhasználók magukra maradtak, egyedül kell szembenézniük az elavult operációs rendszer okozta problémával.

Megróbálunk segíteni, megkérdeztük Cselényi Zoltánt a NO1 számítástechnikai szaküzlet számítástechnikai műszerészét, hogy mit tehetnek az xp felhasználók.

- Miután a Microsoft beszüntette a frissítéseket az operációs rendszeren lévő biztonsági réseket a támadók kihasználják, s rosszindulatú kódokat, programokat juttatnak a felhasználó gépére - mondja Cselényi Zoltán.

Természetesen, ha a számítógépet elszeparáljuk, azaz elkülönítjük az internettől akkor semmilyen támadás nem érheti, de ma már ki tud így dolgozni, ha nincs internet kapcsolata.

Célszerű az operációs rendszert legkésőbb 1-2 hónapon belül lecserélni, vagy frissíteni egy újabbra pl: Windows 7, vagy Windows 8-ra. Ezek támogatása 2020. január 14., a Windows 7 esetében, illetve 2023. január 10. a Windows 8-nál. A csere esetén teljesen újra kell telepíteni mindent a számítógépre, azaz a rajta lévő adatokat először ki kell menteni valamilyen külső adattárolóra.

Frissítés esetén a meglévő XP operációs rendszer frissül pl. Windows 7-re, ez kivitelezhető, de a Microsoft sem ajánlja ezt a műveletet, legjobb a tiszta telepítés.

Mindkét esetben fontos kérdés, hogy milyen hardver elemekre próbáljuk telepíteni az újabb operációs rendszert.

Sajnos az XP rendszer olyan régi, s a számítógép is amelyen fut, hogy az újabb rendszereket már nem lehet rájuk telepíteni, vagy ha sikerül is akkor a felhasználói programok nem futnak olyan sebességgel, hogy azon dolgozni lehessen. Ebben az estben nem marad más, mint a hardver elemek cseréje.

- Ha szükséges akkor a szaküzlet vállalja a számítógépek átvizsgálását, igény esetén kicserélik a különböző hardver elemeket és elvégzik az operációs rendszer frissítését is - tájékoztatott minket Cselényi Zoltán.

Nagyon fontos még megemlíteni a víruskeresők és a tűzfal használatát. Ezek nélkül az internetre kapcsolódva egy órán belül biztosan megfertőződik a számítógépünk. Ez nem csak a régi XP rendszerre igaz, hanem az újabbakra is.

Szerencsére akad olyan neves vírusirtó/tűzfal kombináció, amely biztos védelmet nyújt mind az XP, mind az újabb operációs rendszereknek is, van fizetős és ingyenes verzió is ezekből a programokból, ki-ki válogathat ízlése és pénztárcája szerint.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!