Hírek

2013.02.24. 21:09

Alaszka és Pigment - két tárlat Dunaújvárosból

Dunaújváros - Két helyiség, két kiállítás, más-más élmény.

Szabó Szabolcs

Bizonyára sokakban idéz fel kellemes filmemlékeket a Miért éppen Alaszka? címmel vetített filmsorozat. Ha épp nincs a malacperselyben egy alaszkai retúrra való, akkor bátran zarándokoljunk el az Art Cafe-ba, ahol egy hűvös, ám mégis szívmelengedő fotókiállítást szemlézhetünk.

Mert: K. Hoboth Edit képeiről egy külön világ elevenedik meg. Egy világ, amely leginkább a fenntebb idézett filmes sorozattal értelmezhető.

Segítséget jelent a megfejtséhez, hogy a rutinos fotós saját élményei rögzítése mellett a mélyebb feltárásra is vállalkozik. A túrát Torontotól északra kezdjük és szépen barangolunk felfelé, érintve Alaszka tájait is. Mesés.

A megnyitó előtti rövid beszélgetésen megtudtuk az alkotótól, hogy bár urbánus beállítottságú, mégis néha honvágya támad a képek szemlézése után. Pedig csak vendégként, felfedezőként járt ott. A kiállítás valóban idilli képet sugall. Természet és ember jól megfér itt egymással, ám ennek nem pusztán csak az az oka, hogy csökken az embertömeg. A táj mindenkor gyönnyörű és a hivatásszerű aranyásók is  regényes szereplői e világnak, amely talán menedéket nyújthat a civilizáció káros hatásai ellen. K. Hoboth Edit fotógyűjtése remek látványanyagot tár elénk, amíg összegyűjtjük egy saját túrára azt a bizonyos összeget a malacperselyben. Mert egyszer mindezt látni kell!

Rajcsányi Artúr (bal) és Friedrich Ferenc beszélget az XS Pigment című kiállítás megnyitóján. Az alkotó és az értő szemlélődő (Fotó: Lázár Zsolt)

Addig is a következő hónapban irány az Art Cafe!

Egy házzal odébb már egy másik fotókiállítás fogad. Szerzője így vall minderről: "A kiállítási anyag merőben más, mint a korábbi fekete-fehér dokumentarista fotográfiáim. Ezek a képek nem csak hogy színesek, de valójában nem is fotók. Leginkább nonfiguratív festmények reprodukcióihoz hasonlíthatók. Egy kísérlet eredményeképpen létrejött, sajátos képzőművészeti képkonstrukciókról van szó, fotográfiai nyersanyagon."

A Pigment XS címen jelentkező tárlat valóban számos megfejtendő rejtéllyel várja látogatóit az Intercisa Múzeumban, ahol kortörténeti tárgyak között szemlézhetjük egy fotótörténeti kor véletlenszerű eredményeit, mint a tulaj jelzi, nyersanyagait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!