Hírek

2017.03.22. 20:25

Aleksandar Dragicevic, Bosznia nagykövetének látogatása Dunaújvárosban

Dunaújváros - Tegnap Aleksandar Dragicevic, Bosznia-Hercegovina nagykövete érkezett városunkba - találkozók sora várta.

Szabó Szabolcs

Az egykori Jugoszlávia utódállamai is fontosak Dunaújváros külkapcsolatai szempontjából, hiszen Szerbia, Szlovénia, valamint Horvátország után szerdán Bosznia-Hercegovina nagykövete, Aleksandar Dragicevic ismerkedett a várossal. A diplomata délelőtt 11 órakor érkezett a városházára, ahol Cserna Gábor polgármester és Szepesi Attila gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester fogadta.

A Dunaújvárosi Egyetemen üdvözöli dr. András István rektor a diplomatát Fotó: Zsedrovits Enikő

A baráti hangulatú találkozón a két városvezető előbb részletesen bemutatta a diplomatának a város múltját és jelenlegi helyzetét, a magyar gazdasági életben betöltött szerepét, és szóba kerültek a jövőt illető tervek is.

A nagyköveti vizit kora délután a Dunaújvárosi Egyetemen folytatódott, ahol az intézmény vezetői köszöntötték Aleksandar Dragicevic nagykövetet, és bemutatták neki az intézmény munkáját.

Cserna Gábor polgármester a városházán fogadta Aleksandar Dragicevic, bosnyák diplomáciai vezetőt Fotó: Zsedrovits Enikő

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem közelmúltban újraválasztott rektora köszöntőjében kiemelte, azért is örül Aleksandar Dragicevic, bosnyák diplomáciai vezető látogatásának, mert bár az újvárosi campus jelentős nemzetközi kapcsolatokkal bír, története során még nem került közelebbi kapcsolatba bosznia-hercegovinai oktatási és kulturális intézményekkel, gazdasági szereplőkkel. A találkozó során a diplomata megismerkedett a DUE képzési kínálatával, sport- és diákéletével, a kiemelkedő tudományos és kutatói munkájával.

A diplomatát a Szilágyi iskolában is várták, ott kiállítással és bemutatóórával köszöntötték a diákok a vendéget Fotó: Zsedrovits Enikő

Az egyetemről a Szilágyi iskolába vezetett a küldöttség útja, ahol a nagykövet a Farkas Márta intézményvezető által vezetett szerb-horvát nyelvi szakköri foglalkozáson vett részt és a női kézilabdacsapatunk bosnyák gyökerekkel is bíró játékosával, Ćamila Mičijević-csel is találkozott. A tehetséges diákok bemutatója után az Intercisa Múzeumban zárult a látogatás. Dragicevic-nek az intézmény igazgatója - e napon a nagykövet dunaújvárosi kalauza is -, Farkas Lajos tartott várostörténeti előadással egybekötött tárlatvezetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!