Hírek

2013.07.25. 07:36

Alkotótábor a csónakházban

Dunaújváros – Bő egy hete írtunk a Dunaújvárosi Főiskola csónakházában található Skicc alkotótábor első vendégeiről, most itt a második turnus. Tus, ecset, nemzetköziség.

Szabó Szabolcs

Bár a jelenleg húsz alkotót felvonultatótábor többsége fiatal művész, azért régi motorosok is csatlakoztak a csapathoz

Nem először vizitálunk az idei nyáron a Skicc Művészeti Egyesület maratoni alkotótáborában, ahová már az új vendégek is megérkeztek. A Dunaújvárosi Főiskola csónakházába költöző művészeti bázison már a második turnus kezdte meg a munkálkodást. Egy hete még a százhalombattai SZIKE egyesület fiataljai alkottak itt, szerdán pedig már egy igazi nemzetközi csapat dolgozott a termekben. Pats József, a házigazda SKICC egyesület vezetője szerint a jelenlegi tábori menetrend már kezd hasonlítani ahhoz az elképzeléshez, amiért anno átvették a csónakházat. A tavalyi évben lelkes és önzetlen támogatóknak köszönhetően sikerült felújítani az igencsak elhagyatott csónakház épületeit, és újra lakhatóvá tették a vendégházakat. Részben ennek is köszönhető, hogy a Skicc nyári táborában már több mint húsz tehetséges alkotó vesz részt, köztük külföldiek is. A házigazdák és vendégeik mellett az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola egykori és jelenlegi hallgatói is itt táboroznak. Az egri küldöttség vezetője az a Munkácsy-díjas Borgó György Csaba, aki nem ismeretlen Dunaújvárosban sem, hiszen olyen helyi alkotókkal dolgozott itt együtt, mint Móder Rezső, Rohonczi ROHO István, vagy Friedrich Ferenc. Borgót pedig korábbi harcostársa, a már említett ROHO hozta össze Pats Józseffel, így kerülhettek hát az egriek a csónakházba. Az Eszterházy főiskola hallgatói mellett egy osztrák és két román képzőművész is csatlakozott az alkotóközösséghez, és volt olyan fiatal művész, aki Indonéziában töltött ösztöndíja után érkezett a Duna-partjára.

– Remek kis csapat jött össze, és a következő napokban még várunk egy-két alkotót – tette hozzá Pats József, akit a táboroztatás anyagi oldaláról is kérdeztünk.

– Örülünk, hogy el tudtunk indulni, és mindezt támogatóinknak köszönhetjük. A tábor előtt a főiskola és dr. András István rektor is mellénk állt, így megfelelő körülményeket tudunk biztosítani a hozzánk érkezőknek. A hosszú távú terveink között szerepel, hogy egy jól működő nemzetközi alkotótelepet építsünk fel itt, a csónakházban. A kezdeti nehézségek ellenére úgy érzem, jó úton járunk és örömmel mondhatom, hogy már a jövő évi program is kezd körvonalazódni. Az egri főiskola művészeti kapcsolatait kihasználva, a következő évben már Ázsiából, Dél-Koreából is szeretnénk alkotókat fogadni. Meglátjuk... Szemlénk során sikerült több fiatal művésszel is beszélgetni, aki elmondták, nagyon jól érzik magukat a főiskola csónakházában. Érdemes megemlíteni, hogy a SKICC Egyesület tábora nem egy zárt közösség, szívesen látják az érdeklődőket is egy alkalmi tárlat erejéig.

Címkék#kultúra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!