Hírek

2013.08.02. 22:00

Álláskeresési helyzetkép

Munkaerő-piaci helyzetkép, képzési kínálat és virtuális álláskeresési portál: mit kínál a munkaügyi kirendeltség?

Molnár Emese

Majorné Angyal Erzsébetet, a Dunaújvárosi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének vezetőjét, az aktuális munkerőpiaci helyzetről kérdeztük.

- Ha az egész éves ciklust tekintjük, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a téli hónapokban egy nagyobb számú regisztráció van. Ennek egyik oka, hogy bizonyos tevékenységeket nem lehet télen ellátni. Tavasszal az álláskeresők nagyobb létszámú kiáramlása figyelhető meg, ekkor bővülnek a munkalehetőségek, illetve beindulnak a közfoglalkoztatási programok is. Ez a foglalkoztatási növekedés szeptemberre alább hagy, a nyár végén több pályakezdő jelentkezik a kirendeltségen. Ősszel újra egy kiáramlás érzékelhető, majd a téltől ismétlődik a körforgás. A nyár nincs nagyobb befolyással a térségi foglalkoztatás tekintetében. Június 29-én összesen 231 személy kereste fel a kirendeltséget.

A szakember kiemelte, ahhoz, hogy álláskeresési ellátásban részesülhessen az illető, be kell regisztrálni (a folyósítás ideje egyébként szolgálati időnek minősül). Továbbá egyéb kedvezményt is igénybe lehet venni, úgy mint a képzési-, aktív eszközös támogatás, vagy különböző szolgáltatásokat. A képzéseket mindig az aktuális munkaerő-piaci igények alapján szervezik. Népszerű a hegesztő, a CNC, a logisztikai ügyintéző képzés, de emellett nyelvi kurzusokat is szerveznek. Az abroncsgyártó képzés folyamatosan indul. Erre a foglalkoztatóval együtt választják ki a jelentkezőket, akiknek biztos munkát tudnak ajánlani a szakképzettség megszerzése után. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programokat meghatározott ütemezés szerint valósítják meg. Legközelebb szeptember 1-től a DVG Zrt. által szervezett közfoglalkoztatásnál lesz nagyobb létszámú felvétel. Idén először adódott lehetősége az önkormányzatoknak és az önkormányzati intézményeknek diákokat foglalkoztatni támogatással a nyári időszakban. Térségünkben mintegy kétszáz fiatalt sikerüt foglalkoztatni A Dunaújvárosi Kirendeltség illetékességi területéhez a város és 12 környező település tartozott eddig. Július 1-től már járási szinten alakul a statisztika, hiszen Besnyő, Beloiannisz, Iváncsa és Pusztaszabolcs is ide tartozik.

A júniusi adatok alapján a regisztrált álláskeresők száma 4253 fő. Közülük 415-en új belépők voltak. Az adott hónapban 454 kilépő volt. A térségben magas a nők aránya, mintegy 58 százalékot tesznek ki. A pályakezdők száma 558 fő, míg az 55 évnél idősebbek 715-en vannak. Az újonnan bejelentett álláslehetőségek száma ebben a hónapban 243 (az év első felében egyébként összesen 1209 álláshely várt betöltésre). Idén még nem érkezett a kirendeltségre csoportos létszámleépítésre vonatkozó bejelentés.

Fontos megemlíteni, hogy a Nemzeti Munkaügyi Hivatal elindította a Virtuális Munkaerőpiac Portálját (vmp.munka.hu), amelynek fő célja, hogy a munkáltatók és a munkavállalók minél könnyebben és egyszerűbben találjanak egymásra országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!