Hírek

2017.07.18. 18:45

Hogy van Gyuri avagy Samu, a mi gólyánk?

Továbbra sincs biztos információnk a pentelei gólyáról. A jó hír az, hogy sok olvasó igyekszik segíteni.

Pekarek János

Lehet, hogy pályázatot kellene hirdetnünk olvasóink között: aki egyértelmű bizonyítékkal szolgál a pentelei városnegyed központjában fészkelő gólya egészségi állapotáról, hogylétéről, azt valamilyen ajándékkal lepjük meg...

Mindmostanáig ugyanis csak néhány természet- és állatszerető olvasó bejelentéséből jutottunk odáig, hogy a sokak által Gyurinak (mások által viszont Samunak) nevezett gólya, "aki" a kikötői öbölben és a szabadstrandon az emberekhez egészen közel szokott táplálékot gyűjteni, sőt, néhány falatot is el-elfogad a horgászoktól, mostanára igen rossz állapotba került: valószínűleg lába törött.

Archív kép a pentelei gólyafészekről és egyik lakójáról: nem tudni, ez melyik madár volt

Mint ahogyan mellékelt archív képünkön is látszik, állatbarátok egy ízben már megpróbálták emelőkosaras autóval befogni a fészkén álló gólyát (ha ugyan az a sérült gólya volt, s nem valamely családtagja...) a közelmúltban, de ez a kísérlet, mint számos másik, sikertelen maradt.

Gyuri avagy Samu azonban senkit nem enged már közel magához.

Sajnos, segítségkérésünkre sem a fehérvári Vadmadárkórháztól, sem a Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei helyi szervezetétől nem kaptunk még választ. Bizonyára a nyári szabadságolások miatt.

Két olvasónk is reagált azonban cikkünkre. Egyikük szerint meg kellene gyűrűzni Gyurit, és így figyelemmel kísérhetnénk sorsát. Ez azonban ismét felveti a kérdést: hogyan fogjuk be a gyűrűzéshez?

A másik olvasó viszont lehet, hogy jó hírt osztott meg velünk: hétfőn hajnalban két gólyát látott a pentelei fészekben - bár még ebből sem következik, hogy Gyuri (Samu) jól lenne, hiszen lehet, hogy párja és fiókája volt ott.

Ráthgéber Renáta: "Nyomon követem a gólyákat, tudom, hogy nem sikerül megfogni. Az állatvédőket, illetve az állatmentőket kellene hívni, de nehéz a madarakkal bánni. Nem tudom,  az altató lövedék a gólyák számára káros-e, de ez lehetne egy megoldás."

Olvasónk is próbált madárvédőkkel kapcsolatot teremteni - hozzánk hasonló eredménnyel, vagyis: sikertelenül. Mindazonáltal bízik a gólya (gólyák?) sorsának jobbra fordulásában.

Tischner Mariann: "A gólya védett állat, ennél fogva a madármentő egyesületnek kellene szólni véleményen szerint. Úgy tudom, hogy a gyűrűzés nem fáj nekik, meg lehetne próbálni. Jó, hogy van gólyánk, erre kéne felhívni a lakók figyelmét."

Fehér Tamás: "Őszintén szólva nem vagyok jártas ebben a témában. Az elmondottak alapján nagyon makacs gólya lehet ez, ha nem hagyja magát. A gyűrűzés jó megoldás lehet szerintem is, és valóban az állatmentőknek kellene szólni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!