Hírek

2016.12.14. 17:35

Állatorvosok találkozója Kulcson

Kulcs - Ismét nagy sikerrel, jó hangulatban rendezték meg a megyei állatorvosok emléknapját a Duna parti községben.

Pekarek János

Szoboravatással kezdődött Kulcson a XV. Fejér Megyei Állatorvosi Emléknap szerdán reggel: a kulcsi hatoknak emléket állító szoborparkban dr. Hutyra Ferenc és dr. Jármai Károly emlékműve után immár a harmadik alkotást leplezték le. Ezúttal dr. Kotlán Sándor (1887-1967) mellszobrát, Lestyán-Goda János szobrásznak a Magyar Kulturális Alap támogatásával készült művét avatták.

A kulcsi hatok elnevezés a magyar állatorvosok egyik híres-nevezetes generációját jelenti, mindannyian ezen a fővároshoz közeli, gyönyörű üdülőhelyen rendezték be tuszkulánumukat: pihenőhelyüket. A szoboravatón L. Simon László országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket, s megígérte, hogy mind a hat neves állatorvos szobrát elkészítik.

Dr. Kotlán Sándor mellszobrának avatása a kulcsi szoborparkban: balra L. Simon László országgyűlési képviselő, jobbra prof. dr. Sótonyi Péter, az újra önállóvá vált Állatorvosi Egyetem rektora

Az avatóbeszédet prof. dr. Sótonyi Péter, az újra önállóvá vált Állatorvosi Egyetem kedden kinevezett rektora mondta. Hangsúlyozta, hogy múltunk kötelez és meghatároz minket. A rendkívül művelt és puritán tudós, Kotlán, a magyar parazitológia megteremtője, az Állatorvosi Lapok szerkesztője, egy laboratórium alapítója már életében legendává vált, és minden mai orvos, kutató példaképe lehet.

 

A szoborparkban a kulcsi Fekete István Általános Iskola adott műsort.

Az önkormányzat nagytermében Jobb Gyula polgármester, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, dr. Simon László Fejér megyei kormánymegbízott, dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke mondott köszöntőt, majd Sótonyi Péter adta át dr. Oberrecht Kornél nyugdíjas kulcsi állatorvosnak vasdiplomáját, államvizsgája után hatvanöt évvel.

Az emléknap központi témája a 2014-ben elhunyt, sokáig Kulcson élt állatorvos, az orvostörténet valamint a neuro-psychiátria neves kutatója, író, dr. Karasszon Dénes méltatása volt: róla dr. Keleméri Gábor és dr. Szieberth István tartottak előadást.

Az előtérben S. Töttő Rita, az Állategészségügyért Díj kitüntetettje. Balra dr. Németh Kálmán, az Év Állatorvosa, jobbra dr. Zamody János, a Dr. Lancz Endre Életmű Díj nyertese, hátul dr. Oberrecht Kornél, aki hatvanöt évvel államvizsgája után vasdiplomáját vette át az emléknapon
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezután dr. Merész Lajos szavalta el Márai Sándor Mennyből az angyal című versét. majd kitüntetéseket adtak át.

Az Állategészségügyért díjat S. Töttő Ritának, a Fejér Megyei Hírlap munkatársának ítélték az állatorvosok munkáját bemutató cikkeiért.

Az Év Állatorvosa dr. Németh Kálmán móri állatorvos lett. A Dr. Lancz Endre Életmű Díjat dr. Zamody János ráckeresztúri állatorvos kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!