Hírek

2016.01.11. 17:27

Ami tej, és a miénk - Az ötödik elemnek is nevezik, annyira fontos s régi

Dunaújváros - Száz iskolát járnak végig szakemberek a tejet népszerűsíteni. Ám kiderült: a gyerekek ismerik és szeretik a tejet!

Pekarek János

Bevallom, imádom a tejet, s mindent, ami tejből készül. Ezért is vállaltam ezt a riportot. A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának és a Magyar Tej Termék Tanácsnak a jóvoltából mostanában száz magyar iskolában (Dunaújvárosban, a Petőfiben és a Gárdonyiban) ismerkedhetnek meg részletesebben a tej hatásaival, a tejtermékek történetével az iskolások.

Ahogyan hétfőn délelőtt a Petőfi 4. b osztályosait hallgattam, egészen elképesztő mértékű ismerethalmazzal rendelkeztek. Még az előadást tartó Frank Gábor, aki évtizedekig dolgozott a tejipar marketing-ágazatában, még ő is meghökkent, amikor a ma már szinte feledésbe merült vajköpülésről azonnal megmondták, hogy micsoda. Igaz, később a vaj és a margarin származásával kapcsolatban kicsit már bizonytalankodtak, de például tudták, mi az az aludttej!

A Petőfi-iskola 4. b osztályának nebulói kimagasló tudást bizonyítottak a tejnapon. Fotó: Zsedrovits Enikő

Amit ma már azért nem gyártanak ipari méretekben, mert úgymond kiveszőben az a népréteg, amely még az ablakpárkányon megaltatott tejen nőtt fel... Otthon meg nem lehet csinálni, mert a modern tej nem alszik meg.

S nem azért, mert kivontak belőle minden értékes, zsíros hatóanyagot, hanem azért, mert már a fejés utáni, ipari feldolgozás első fázisában 138-140 fokos, ám forrás nélküli hőkezelésnek vetik alá a tejet, amely így nem romlik meg. Viszont aludttej sem lesz belőle...

Ám van egy igazi hungarikum, ami tejből készül: és ez nem a Túró Rudi! Hanem az úgynevezett rögös túró, amit a túrós tésztára teszünk. Ilyen sehol a világon nincs. S most hiába jönnek a sztrapacskával, vagy a török túrós-tejes pásztorételekkel: azok nem rögös túróból készülnek. Az csak a miénk!

S akkor még nem esett szó arról, hogy a tejben mennyi tejzsír, -fehérje, -cukor, ásványi anyagok, vitaminok vannak. Hogy a sajtot 8-10 ezer éve, véletlenül találták fel Közép-Ázsiában. S hogy a tej: meghosszabbítja életünket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!